Artikel

Klimatutställning på EU-representationen - satirtecknare uppmanar till debatt

Publicerad

Klimatet är en av de frågor som är allra högst upp på regeringens prioriteringslista. I EU pågår just nu förhandlingar om hur unionen ska genomföra Parisavtalet som undertecknades vid klimattoppmötet i Paris i november 2015. För att stimulera till debatt och ge nya perspektiv presenterar EU-representationen en utställning med svenska tecknare som genom satir och humor belyser sitt engagemang i klimatfrågan. Utställningen kan ses i EU-representationens entré från 14 april till 11 maj.

Vernissage konstutställning om klimatet
Sverige är känt för att ta miljöfrågor och hållbarhet på allvar. Men att ta frågan på allvar behöver inte betyda att man se den utan humor. I utställningen blandas satir och humor med ett genuint ställningstagande för ett ökat ansvar för klimatfrågor. Foto: Elisabet Dahlén Jonsson, EU-representationen

Klimat- och miljöarbetet står högt på regeringens dagordning. Klimatförändringarna hotar människors levnadsmiljö, ger upphov till naturkatastrofer och driver människor på flykt. En hållbar framtid kräver en ambitiös klimat- energi- och miljöpolitik på EU-nivå. Regeringen vill att Sverige tar en ledande roll i EU:s arbete för ett mer hållbart samhälle.

Inom EU pågår arbetet med att följa upp framgången vid det globala klimattoppmötet i Paris hösten 2015. Det pågår förhandlingar om en reformering av EU:s utsläppshandelssystem och till sommaren väntas kommissionen presentera förslagen om hur övriga utsläppsminskningar ska fördelas mellan EU-länderna.

Utställningen Facing the Climate belyser klimatförändringarna ur en ny synvinkel. De fem svenska tecknarna både roar och oroar genom sin syn. Syftet är att bidra till samhällsdebatten, väcka tankar och ge ett annat perspektiv på klimatfrågan.

Producerat av EU-representationen

Kontakt

Sveriges ständiga representation vid Europeiska unionen
Sveriges representation i Bryssel
Telefon +32 2 289 56 11
Fax +32 2 289 56 00
Besöksadress Square de Meeûs 30, 1000 Brussels
e-post till Sveriges ständiga representation vid Europeiska unionen

Information om utställningen