Hoppa till huvudinnehåll

Kommunikationskunskap allt viktigare i diplomatyrket

Uppdaterad

Tidigare erfarenheter från internationella organisationer är en tillgång för dig som söker in till diplomatprogrammet, likaså att ha bott utomlands. Lisa Qvarfordt hade inte arbetat tidigare på Utrikesdepartementet (UD), när hon blev antagen till diplomatprogrammet våren 2016. Nu jobbar hon på departementets kommunikationsenhet i två år, och sedan väntar tjänstgöring utomlands.

Lisa Qvartfordt, UD
Lisa Qvartfordt, Utrikesdepartementet. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

– Jag tog examen från journalistlinjen i Stockholm 2003. Har sedan dess jobbat framför allt som kommunikatör i olika sammanhang, främst inom ideell sektor. Jag har bland annat jobbat i Madrid på en volontärorganisation, och på Instituto Cervantes, spanska statens kulturinstitut, här i Stockholm. Under två år bodde jag i Nicaragua och arbetade med barn och ungas rättigheter för biståndsorganisationen Svalorna Latinamerika. Har även jobbat inom Stockholms stad och  Röda Korset.

Vad fick dig att söka till diplomatprogrammet?

– Jag tror att min nyfikenhet för Diplomprogrammet väcktes när jag jobbade i Nicaragua och parlamentet röstade igenom ett totalförbud mot abort i landet. Den dåvarande svenska ambassadören var väldigt engagerad i denna fråga. Jag arbetade då i en civilorganisation som hade möten med ambassaden där vi samordnade och bytte erfarenheter. Det var här jag fick upp ögonen för vad diplomati också kan innebära. Att Sverige är en så aktiv aktör, internationellt sett, för jämställdhetsfrågor visste jag inte. Jag insåg att vara diplomat verkar vara ett väldigt roligt och intressant jobb på grund av kombinationen av intressanta frågor och den interkulturella miljön som du arbetar i.

Vad ser du mest fram emot under det kommande året på programmet?

– Eftersom UD är en helt ny organisation för mig hoppas jag få en bättre förståelse för hur det fungerar här och vilka de prioriterade frågorna är samt hur dessa omsätts i praktiken. Det är lätt att läsa sig till vad politiken står för men jag ser fram emot att lära mig vad det innebär för UD, tjänstemännen och inte minst för diplomaterna när politiken ska omvandlas till handling. Jag uppskattar också gemenskapen med de andra "dipparna" och att få lära känna dem. Efter att ha spenderat några veckor tillsammans känner jag mig trygg i att resten av utbildningen kommer att bli både rolig, utmanande och utvecklande. De flesta av dem har redan hunnit jobba ett tag och jag har mycket att lära av dem.

Vad tror du kommer att bli den största utmaningen?

– 12 veckors utbildning kanske kan låta mycket jag tänker att det är  många ämnen som ska beröras under den tiden och det känns som om du skulle kunna läsa en hel termin om varje ämne. Det tror jag blir en utmaning.

Vilken utlandsmyndighet vill du helst arbeta på?

– Jag har ingen specifik drömplacering utan är öppen och intresserad av många länder. Men helst någonstans utanför Europa, gärna Afrika, Asien eller Latinamerika. Latinamerika vore särskilt kul eftersom jag pratar spanska, och jag vill gärna arbeta på en liten ambassad för att få hela spektrat av arbetsuppgifter. Det viktigaste är att det är en jobbmässigt intressant kontext men också att det är smidigt för min familj som följer med.

Laddar...