Anders Ygeman har entledigats, Inrikesminister

-

Sverige och Serbien förhandlar polisavtal

Illegala vapen stod högst på agendan när inrikesminister Anders Ygeman träffade sin serbiska motsvarighet Nebojša Stefanovic.

 • Anders Ygeman och Serbien inrikesminister Nebojša Stefanovic

  Anders Ygeman och Serbien inrikesminister Nebojša Stefanovic

  Foto: Regeringskansliet

 • Anders Ygeman tillsammans med arbetsmarknadsminister Aleksandar Vulin

  Anders Ygeman tillsammans med arbetsmarknadsminister Aleksandar Vulin

  Foto: Regeringskansliet

– Vi har kommit överens om att ingå ett samarbetsavtal för polisen för att underlätta samarbetet och gemensamt bekämpa organiserad brottslighet, säger inrikesminister Anders Ygeman.

Det fanns ett starkt samförstånd om att ökat polissamarbete behövs för att:

 • Bekämpa grov organiserad brottslighet
 • Stoppa smugglingen av vapen och narkotika
 • Förebygga och stoppa terrorism

Sverige och Serbien är även överens om behovet av utbildning av poliser. Ett avtal om samarbete måste fokusera på det vardagliga polisarbetet för att skapa band på samtliga nivåer inom poliskårerna.

Den serbiske inrikesministern visade även intresse för den omorganisation som svensk polis nu genomgår då deras polisorganisation liknar den svenska före omorganisationen, med drygt ett 20-tal självstyrande polisregioner.

Under besöket träffade inrikesminister Ygeman även arbetsmarknadsminister Aleksandar Vulin, minister med ansvar för gränsfrågor samt UNHCR chefen Hans Schodder, för diskussioner om gränssituationen och migrationsflöden i Europa.

– Serbien får tydligt se konsekvenserna av att EU inte klarar av att upprätthålla sina beslut om den yttre gränsen och omfördelning av flyktingar. När alla länder i EU inte är beredda att ta sitt ansvar så kommer länderna på Balkan i kläm, säger inrikesminister Anders Ygeman.

Kontakt

Victor Harju
Pressekreterare hos inrikesminister Anders Ygeman och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson
Telefon (växel) 08-405 10 00