Margot Wallström till New York och Washington

Den 20-24 mars besöker utrikesminister Margot Wallström New York och Washington D.C. för möten kopplade till FN och Sveriges medlemskap i FN:s säkerhetsråd respektive ministermöte med den internationella koalitionen mot ISIL/Daesh och bilaterala samtal.

Den 23 mars deltar utrikesministern vid två högnivåmöten i säkerhetsrådet – ett om Somalia och ett om Sydsudan. Storbritannien är säkerhetsrådets ordförande i mars, och de båda mötena leds av Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson.

Under dagen deltar utrikesministern även vid ett högnivåmöte om klimatförändringar och hållbar utveckling i FN:s generalförsamling.

Utrikesministern kommer därtill under besöket bland annat stå värd för ett evenemang om syriska kvinnors deltagande i politiskt och ekonomiskt beslutsfattande samt möta den nytillträdda biträdande generalsekreteraren Amina Mohammed.

Mötena i FN:s säkerhetsråd den 23 mars kommer att direktsändas på FN:s livekanal: http://webtv.un.org/meetings-events/security-council/watch/.

Den 22 mars deltar utrikesministern på ett ministermöte i Washington D.C. med den internationella koalitionen mot ISIL/Daesh. Den amerikanska utrikesministern Rex W. Tillerson står värd för mötet, som kommer att ta upp den senaste utvecklingen i Syrien och Irak, det fortsatta hotet som ISIL/Daesh utgör samt behovet av humanitärt stöd och stabiliseringsstöd.

- Syftet med mötet är att diskutera utvecklingen i Syrien och Irak och att utbyta information om ISIL/Daesh som utgör ett hot mot internationell fred och säkerhet, säger utrikesminister Margot Wallström.

I den internationella koalitionen som bildats för att bekämpa ISIL/Daesh ingår 65 länder samt tre organisationer (EU, Interpol och Arabförbundet). Det senaste mötet på utrikesministernivå ägde rum den 21 juli 2016 i Washington D.C.

Under sitt besök i Washington D.C. träffar Margot Wallström även företrädare för den nya amerikanska administrationen, kongressen och andra aktörer för bilaterala samtal.

- De historiskt breda svensk-amerikanska relationerna utgör en utgångspunkt för mötena, och en god grund för att fortsätta utveckla relationerna mellan våra länder i de många frågor där vi har gemensamma intressen, säger utrikesminister Margot Wallström.

Utvecklingen i Europa och Mellanöstern kommer att diskuteras, liksom samarbete inom FN och FN:s säkerhetsråd. Även samarbetet mellan EU och USA, som är centralt för att kunna möta globala utmaningar, kommer att tas upp under besöket.

Kontakt

Pezhman Fivrin
Pressekreterare hos utrikesminister Margot Wallström
Telefon 08-405 53 61
Mobil 072-526 68 18
e-post till Pezhman Fivrin