Energi

Energipolitiken omfattar frågor om tillförsel, distribution och användning av energi. Politiken bygger på att förena ekologisk hållbarhet, konkurrenskraft och försörjningstrygghet. I området ingår bland annat frågor om el-, värme- och gasmarknader, energieffektivisering och förnybar energi, såsom bio- och solenergi och vind- och vattenkraft.

Ansvariga för energi

Ansvarigt statsråd

Ibrahim Baylan Samordnings- och energi­minister
Ibrahim Baylan Samordnings- och energi­minister

Ansvarigt departement

Aktuellt om energi

 • Ibrahim Baylan uppmärksammar Belysningsutmaningen

  • Energiminister Ibrahim Baylan står på en stege och tar emot en LED-lampa av Park and Resorts koncernchef

   Under sitt besök hjälpte samordnings- och energiminsiter Ibrahim Baylan Gröna Lund i deras arbete med att byta ut sin belysning till LED-belysning.

   Foto: Nicole Dreher/Regeringskansliet

  • Minister Ibrahim Baylan lyssnar på när Parks and Resorts berättar om sitt hållbarhetsarbete

   Koncernchef Christer Fogelmarck och hållbarhetschef Carin Broryd berättar för samordnings och energiminister Ibrahim Baylan om deras engagemang i Belysningsutmaningen och deras hållbarhetsarbete.

   Foto: Nicole Dreher/Regeringskansliet

  • Minister Ibrahim Baylan går runt inne på Gröna Lund tillsammans med representanter från Gröna Lund och Energimyndigheten

   Under samordnings- och energiminister Ibrahim Baylans besök berättade Gröna Lund om sitt arbete med att byta alla 17 000 belysningspunkter till energieffektiv LED-belysning.

   Foto: Nicole Dreher/Regeringskansliet

  • Minister Ibrahim Baylan står tillsammans med representanter från Gröna Lund och Energimyndigheten

   Johanna Whitlock, projektledare för Belysningsutmaningen på Energimyndigheten; Adam Nilsson, energiingenjör på Gröna Lund; samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan; Carin Broryd, inköps- och hållbarhetschef på Parks and Resorts; Christer Fogelmarck, koncernchef på Parks and Resorts.

   Foto: Nicole Dreher/Regeringskansliet

  Belysningsutmaningen fyller 1 år och för att fira detta besökte samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan Gröna Lund, en av de senaste aktörerna att gå med i satsningen. Mycket har hänt sedan satsningen lanserades för ett år sedan och i dag är aktörer från både offentlig och privat sektor anslutna.

 • Rapport om strategisk plan för omställningen av transportsektorn till fossilfrihet överlämnad

  Fredag den 28 april tog samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan emot en rapport som Energimyndigheten, Boverket, Naturvårdsverket, Trafikanalys, Trafikverket och Transportstyrelsen på regeringens uppdrag gemensamt tagit fram.

Foto: Regeringskansliet

Bränslebytet - klimatomställning i transportsektorn

Fredagen den 17 mars presenterade Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat, och finansminister Magdalena Andersson ett helt nytt styrmedel för att minska utsläppen från drivmedel.

Ibrahim Baylan och Ignasius Jonan tecknar samarbetsavtal
Ministrarna Ibrahim Baylan och Ignasius Jonan tecknar avtal om energisamarbete mellan Sverige och Indonesien. Vidi Ratnafury, Sveriges ambassad i Jakarta

Sverige och Indonesien har tecknat avtal om energisamarbete

Samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan har på regeringens vägnar undertecknat det första samförståndsavtalet mellan Sverige och Indonesien på energiområdet. Avtalet fokuserar på samarbete inom förnybar energi och energieffektivisering.

Foto: Johnér

Fossilfria transporter och resor

Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer. För att nå dit krävs att alla aktörer i samhället arbetar aktivt med att minska utsläppen. Genom att ta ansvar för vår klimatpåverkan på hemmaplan visar vi ledarskap för världens länder. Den gröna omställningen skapar också nya jobb. Därför satsar regeringen på förnybar energi, fossilfria resor och investeringsstöd för minskade utsläpp.

Foto: Johnér

Överenskommelse om den svenska energipolitiken

Regeringen, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna har enats om en överenskommelse om Sveriges långsiktiga energipolitik. Överenskommelsen utgör en gemensam färdplan för en kontrollerad övergång till ett helt förnybart elsystem, med mål om 100 procent förnybar elproduktion år 2040.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 627 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida