Energi

Energipolitiken omfattar frågor om tillförsel, distribution och användning av energi. Politiken bygger på att förena ekologisk hållbarhet, konkurrenskraft och försörjningstrygghet. I området ingår bland annat frågor om el-, värme- och gasmarknader, energieffektivisering och förnybar energi, såsom bio- och solenergi och vind- och vattenkraft.

Ansvariga för energi

Ansvarigt statsråd

Ibrahim Baylan Samordnings- och energi­minister
Ibrahim Baylan Samordnings- och energi­minister

Ansvarigt departement

Aktuellt om energi

 • Bränslebytet - klimatomställning i transportsektorn

  Fredagen den 17 mars presenterade Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat, och finansminister Magdalena Andersson ett helt nytt styrmedel för att minska utsläppen från drivmedel.

 • Sverige och Indonesien har tecknat avtal om energisamarbete

  • Ibrahim Baylan och Ignasius Jonan tecknar samarbetsavtal

   Ministrarna Ibrahim Baylan och Ignasius Jonan tecknar avtal om energisamarbete mellan Sverige och Indonesien.

   Vidi Ratnafury, Sveriges ambassad i Jakarta

  • Ministrarna Ibrahim Baylan och Ignasius Jonan

   Ministrarna Ibrahim Baylan och Ignasius Jonan har tecknat avtal om energisamarbete mellan Sverige och Indonesien.

   Vidi Ratnafury, Sveriges ambassad i Jakarta.

  Samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan har på regeringens vägnar undertecknat det första samförståndsavtalet mellan Sverige och Indonesien på energiområdet. Avtalet fokuserar på samarbete inom förnybar energi och energieffektivisering.

Foto: Folio

Så tar regeringen bort skatten på solel

Regeringen har arbetat intensivt för ge solelen bästa möjliga villkor. Regeringens ambition är att helt ta bort skatten på den solel producenten själv förbrukar förutom för de allra största anläggningarna. Regeringen ger nu besked om en väg framåt i tre steg. Regeringen och Vänsterpartiet är överens om dessa åtgärder.

Johner

Forskning och innovation på energiområdet för ekologisk hållbarhet, konkurrenskraft och försörjningstrygghet

Under åren 2017-2020 kommer regeringen bland annat att öka anslagen och insatserna för att främja innovation, tillväxt och export, samt lägga fokus på forskning utifrån ett jämställdhetsperspektiv.

Energiminister Ibrahim Baylan tillsammans med Indiens energiminister Piyush Goyal
Energiminister Ibrahim Baylan tillsammans med Indiens energiminister Piyush Goyal Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Ökat samarbete på agendan när Ibrahim Baylan tog emot Indiens energiminister

Utökat samarbete och ökad handel mellan Sverige och Indien diskuterades mellan samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan och Indiens energiminister Piyush Goyal den 1-3 november i Stockholm.

Bild från överenskommelse.
Lise Nordin (mp), statsrådet Ibrahim Baylan (s), Lars Hjälmered (m), Rickard Nordin (c) och Penilla Gunther (kd) deltog i pressträffen. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Överenskommelse om den svenska energipolitiken

Regeringen, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna har enats om en överenskommelse om Sveriges långsiktiga energipolitik. Överenskommelsen utgör en gemensam färdplan för en kontrollerad övergång till ett helt förnybart elsystem, med mål om 100 procent förnybar elproduktion år 2040.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 615 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida