Filmen efter filmavtalet

Från den 1 januari 2017 har Sverige en ny filmpolitik. Den nya filmpolitiken syftar till att stärka förutsättningarna för att fler unika filmberättelser ska få utvecklas och nå sin publik. Regeringens styrning av filmpolitiken är numera lik styrningen av andra kulturpolitiska områden.

Ansvariga statsråd
Alice Bah Kuhnke
Ansvariga departement
Kultur­departementet

Om filmpolitiken

  • En ny svensk filmpolitik

    Foto: Anders Wiklund, TT

    Från den 1 januari 2017 har Sverige en ny filmpolitik. Det innebär nya förutsättningar för svensk film och svensk filmproduktion. Grunden för den nya filmpolitiken är de filmpolitiska mål som beslutats av riksdagen i juni 2016.

  • Rapport om fler filminspelningar till Sverige överlämnad

    På uppdrag av regeringen har Tillväxtverket och Filminstitutet utrett möjligheterna att förbättra förutsättningarna för fler filmproduktioner i Sverige. Detta mot bakgrund av att svensk filmproduktion under flera år mötts av en hårdnande internationell konkurrenssituation. Den 19 december tog närings- och innovationsminister Mikael Damberg och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke emot rapporten ”Fler filminspelningar till Sverige”. Förslaget kommer nu att remitteras inför vidare beredning i Regeringskansliet.

Bakgrund

Därför har staten sagt upp filmavtalet

Regeringen har sagt upp avtalet för att få bättre förutsättningar att utveckla en nationell filmpolitik som stärker utvecklingen av och tillgången till värdefull svensk film.

70 procent positiva till att avskaffa filmavtalet

Av de remissinstanser som uttalat sig är cirka 70 procent för och cirka 22 procent emot att avskaffa filmavtalet. 8 procent tar inte tydligt ställning.

Så har processen sett ut

Arbetet med att förbereda den nya filmpolitiken och regeringens beslut att lämna filmavtalet har föregåtts av ett omfattande arbete på Kulturdepartementet.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 42 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida