Försvar

Området omfattar totalförsvar, det vill säga den verksamhet som är nödvändig för att förbereda Sverige för krig. Totalförsvar består av det militära försvaret och det civila försvaret samt samordningen mellan dessa verksamheter. Området inkluderar bland annat frågor rörande totalförsvarsplikt, försvarsunderrättelseverksamhet och signalskydd. I området ingår också försvars- och försvarsmaterielsamarbeten med andra länder.

Ansvariga för försvar

Ansvariga statsråd

Peter Hultqvist Försvars­minister
Peter Hultqvist Försvars­minister
Anders Ygeman, Inrikes­minister
Anders Ygeman Inrikes­minister

Ansvariga departement

Aktuellt om försvar

  • Regeringen återaktiverar mönstring och grundutbildning med värnplikt

    Totalförsvarsplikten gäller lika för kvinnor och män
    Totalförsvarsplikten gäller lika för kvinnor och män. Foto: Försvarsmakten

    Regeringen beslutade den 2 mars att totalförsvarspliktiga kvinnor och män ska vara skyldiga att genomgå mönstring och fullgöra grundutbildning med värnplikt. Försvarsmakten ska planera för att minst 4 000 personer per år ska genomföra grundutbildning med värnplikt under 2018 och 2019.

  • Totalförsvaret får tillskott på 500 miljoner

    Regeringen föreslår extra pengar i vårbudgeten för att redan innevarande år förstärka totalförsvaret. Totalt tillför regeringen 500 miljoner kronor till Försvarsmakten och den samlade totalförsvarsförmågan under 2017.

Regeringskansliet

Försvarspolitisk inriktning 2016-2020

Den försvarspolitiska inriktningen 2016-2020 utgår från en förändrad säkerhetspolitisk situation i Europa. Försvaret får en tydligare inriktning mot ett nationellt försvar.

Sverige Finland
Svensk-finskt försvarsamarbete Försvarsdepartementet

Försvarssamarbetet Sverige Finland

Sverige och Finland har ett nära försvarspolitiskt samarbete och samverkar både bilateralt och inom olika internationella forum.

Illustration: Regeringskansliet

Samförståndsavtal om värdlandsstöd

Samförståndsavtalet med Nato om värdlandsstöd är ett övergripande avtal som innehåller grundläggande principer och procedurer för värdlandsstöd och kan användas i fred (t.ex. i samband med övningar) samt i kriser och krig.

Försvarsminister Peter Hultqvist talar på Rikskonferensen
Försvarsminister Peter Hultqvist talar på Rikskonferensen i Sälen. Foto: Folk och Försvar

Försvarsminister Peter Hultqvist återstartar Försvarsberedningen

Försvarsminister Peter Hultqvist har beslutat att Försvarsberedningen ska påbörja arbetet med att ta fram sin försvars- och säkerhetspolitiska rapport till regeringen.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 678 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida