Innovationsrådet

Innovationsrådets uppgift är att utveckla Sverige som innovationsnation och stärka Sveriges konkurrenskraft. Innovationsrådet har en rådgivande funktion och tillför nya perspektiv på frågor av betydelse för innovationspolitikens hela område, både på kort och lång sikt. Statsminister Stefan Löfven är ordförande i Innovationsrådet som består av fem ministrar och tio rådgivande ledamöter från näringslivet och forskarvärlden.

Statsminister Stefan Löfven om Innovationsrådet

 • Statsministern: ”Innovationer ger jobb”

  Statsminister Stefan Löfven är ordförande i Innovationsrådet som består av fem ministrar och tio rådgivande ledamöter från näringslivet och forskarvärlden. Innovationer skapar arbetstillfällen och bidrar därför till regeringens främsta mål om EU:s lägsta arbetslöshet 2020. I filmen berättar Stefan Löfven varför innovationer är viktiga och varför ett innovationsråd behövs.

Pengar till innovationer i budgetpropositionen för 2017

 • 845 miljoner kronor till en kraftsamling för innovation

  en lastbil kör med hjälp av elkraft
  Här testas elkraft på väg för tunga transporter. Foto: Region Gävleborg

  Sverige är ett av världens mest innovativa och konkurrenskraftiga länder. Men konkurrensen hårdnar. Allt fler länder kan erbjuda attraktiva miljöer för globala kunskapsbaserade företag. För att Sverige ska behålla sin framskjutna position som forsknings- och innovationsland krävs fokus på att få ut mer innovation, fler innovativa tillväxtföretag och fler jobb ur de investeringar som staten gör i forskning och utveckling. Detta så att fler svenska innovationer kan komma till nytta och bidra till hållbar tillväxt. Regeringen föreslår i budgetpropositionen för 2017, 845 miljoner kronor till en kraftsamling för innovation.

Strategiska samverkansprogram

 • Regeringens fem strategiska samverkansprogram

  Regeringen pekar genom de fem strategiska samverkansprogrammen ut svenska styrkeområden där man tillsammans med partners investerar i framtiden. Programmen är nästa generations resor och transporter, smarta städer, cirkulär och biobaserad ekonomi, life science och uppkopplad industri och nya material. Målsättningen är att samverkansprogrammen ska stärka Sveriges globala innovations- och konkurrenskraft samt bidra till en hållbar utveckling och skapa fler jobb.

Röster från Innovationsrådet

Karl-Henrik Sundström i vit skjorta och blå kavaj.
Karl-Henrik Sundström, vd och koncernchef för Stora Enso, är ledamot i Innovationsrådet. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

”Allt som är fossilbaserat idag kan göras av träd imorgon”

Cirkulär biobaserad ekonomi stod på Innovationsrådets agenda när rådet möttes den 1 september 2016. Regeringen arbetar med ett flertal processer kopplade till området. Karl-Henrik Sundström, vd och koncernchef för Stora Enso, är ledamot i Innovationsrådet och talade på mötet om hur en cirkulär biobaserad ekonomi påverkar Sveriges utveckling och konkurrenskraft.

Bild på Katarina Sundberg.
Regeringen har tillsatt en delegation för genomförandet av Agenda 2030 i Sverige. Katarina Sundberg är huvudsekreterare i sekretariatet som ska bistå delegationen. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Redo att genomföra Agenda 2030 i Sverige

Regeringen har tillsatt en delegation för genomförandet av Agenda 2030 i Sverige. Detta var en av punkterna på dagordningen vid Innovationsrådets möte den 1 juni. Katarina Sundberg är huvudsekreterare i sekretariatet som ska bistå delegationen.

Bild på Gabriel Wikström
Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Livsvetenskap och policyinnovationer i fokus på Innovationsrådets möte

Regeringens arbete med att stärka svensk livsvetenskap (Life Science) och betydelsen av policyinnovationer för att utveckla mottagandet och etableringen av nyanlända var några av de ämnen som diskuterades när Innovationsrådet träffades för årets första möte torsdag den 25 februari.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 37 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida