Jämställdhet

Jämställdhet handlar om jämlikhet mellan kvinnor och män som ska ha samma möjlighet att forma samhället och sina egna liv. Området omfattar bland annat  frågor som makt, inflytande, ekonomi, hälsa, utbildning, arbete och fysisk integritet.

Aktuellt om jämställdhet

 • Våldsförebyggande arbete i Botkyrka ger effekt

  Pernilla Vera-Jr sektionschef för socialtjänstens resursenhet, Erik Åkerlund, polismyndigheten och Jan Jönsson, rektor från Botkyrka berättar om sitt våldsförebyggande arbete. Niclas Järvklo, ansvarig handläggare från Jämställdhetsenheten på Socialdepartementet.
  Pernilla Vera-Jr sektionschef för socialtjänstens resursenhet, Erik Åkerlund, polismyndigheten och Jan Jönsson, rektor från Botkyrka berättar om sitt våldsförebyggande arbete. Niclas Järvklo, ansvarig handläggare från Jämställdhetsenheten på Socialdepartementet, till höger. Foto: Emma Gårdsäter/ Regeringskansliet

  Det grova våldet har minskat i Botkyrka sedan socialtjänst, polis och skola började samverka och slutade arbeta i stuprör. Pernilla Vera-Jr, sektionschef för socialtjänstens resursenhet, Erik Åkerlund, polismyndigheten och Jan Jönsson, rektor besökte Regeringskansliet i maj för att berätta om det våldsförebyggande arbetet genom metoden Mentors in Violence Prevention (MVP). Att utbilda personal, medvetet bygga relationer samt göra arbetet till en del av den ordinarie verksamheten är tre viktiga faktorer bakom att våldet har minskat i Botkyrka.

 • Regnér deltog vid lansering av webbportal om jämställdhet för nyanlända barn och unga

  Jämställdhetsminister Åsa Regnér tittar på webbportalen Youmo om jämställdhet som riktar sig till nyanlända barn och unga.
  Jämställdhetsminister Åsa Regnér tittar på webbportalen Youmo om jämställdhet som riktar sig till nyanlända barn och unga. Foto: Joanna Abrahamsson/Regeringskansliet

  Torsdagen den 6 april invigde jämställdhetsminister Åsa Regnér den flerspråkiga webbplatsen youmo.se som ska informera om hälsa, jämställdhet och frågor gällande sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Webbplatsen riktar sig till nyanlända barn och unga i åldrarna 13-20 år och är en del av regeringens satsning på ökad information för unga som inte har vuxit upp i Sverige och som inte har svenska som första språk.

Ann-Sofie Hermansson, Åsa Regnér, Kerstin Alnebratt
Ann-Sofie Hermansson, Åsa Regnér och Kerstin Alnebratt vid pressträffen för den nya Jämställdhetsmýndigheten. Regeringskansliet

Jämställdhetsmyndighet

Regeringen har beslutat att en jämställdhetsmyndighet ska inrättas och att den ska ligga i Göteborg. Beslut har också fattats om direktiv till den organisationskommitté som får i uppdrag att förbereda och genomföra bildandet av en ny myndighet för uppföljning, samordning och stöd på jämställdhetspolitikens område. Kerstin Alnebratt har utsetts till organisationskommitténs särskilda utredare.

Stefan Löfven och Åsa Regnér.
Regeringens jämställdhetspolitik bygger på det övergripande målet att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Foto:Sören Andersson

Feministisk regering

Sverige har världens första feministiska regering. Det innebär att jämställdhet är avgörande för regeringens prioriteringar – i beslut och tilldelning av resurser. Kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Jämställdhet står i centrum, både i det nationella och internationella arbetet. Ta del av vad regeringen gör för att främja jämställdhet mellan kvinnor och män.

Margot Wallström
Utrikesminister Margot Wallström. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Feministisk utrikespolitik

Jämställdhet mellan kvinnor och män utgör en grundläggande målsättning för svensk utrikespolitik. Uppfyllandet av kvinnors och flickors grundläggande mänskliga rättigheter utgör såväl en skyldighet inom ramen för internationella åtaganden som en förutsättning för att nå Sveriges bredare utrikespolitiska mål om fred, säkerhet och hållbar utveckling.

Foto: Folio

Jämställdhetsintegrering

Jämställdhetsintegrering är den huvudsakliga strategi som används för att uppnå regeringens jämställdhetspolitiska mål. Jämställdhetsintegrering innebär att beslut inom alla politikområden ska präglas av ett jämställdhetsperspektiv. Regeringen har inlett ett arbete med att stärka jämställdhetsintegrering på alla departement och berörda myndigheter.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 841 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida