Jämställdhet

Jämställdhet handlar om jämlikhet mellan kvinnor och män som ska ha samma möjlighet att forma samhället och sitt eget liv. Området omfattar bland annat  frågor som makt, inflytande, ekonomi, hälsa, utbildning, arbete och fysisk integritet.

Aktuellt om jämställdhet

 • Sverige stark röst för kvinnors rättigheter vid FN:s 61:a kvinnokommission

  • Två kvinnor i ett vintrigt New York.

   Jämställdhetsminister Åsa Regnér och skådespelaren och jämställdhetsdebattören Sissela Kyle i New York.

   Foto: Joanna Abrahamsson/Regeringskansliet

  • Man och kvinna sittandes vid ett konferensbord.

   Sveriges ambassadör för arbetet mot människohandle Per-Anders Sunesson och jämställdhetsminister Åsa Regnér.

   Foto: Joanna Abrahamsson/Regeringskansliet

  – I år känns det mer angeläget än någonsin att delta. Vi är många som med oro ser på vad som idag händer i världen. Den globala agendan placerar inte mänskliga rättigheter och jämställdhet överst. Särskilt unga flickors, kvinnors och HBT-personers rättigheter ifrågasätts, säger jämställdhetsminister Åsa Regnér med anledning av hennes deltagande i den 61:a upplagan av FN:s kvinnokommission, Commission on the Status of Women (CSW), i New York, 13 till 24 mars.

 • Utredare ser över återfallsförebyggande insatser för män som utsatt andra för våld

  Regeringen presenterar en särskild utredare som ska se över återfallsförebyggande insatser riktade till män som inte är frihetsberövade och som har utsatt närstående kvinnor, barn eller andra närstående för våld. En webbsänd pressträff hölls den 7 mars klockan 9:30.

Ann-Sofie Hermansson, Åsa Regnér, Kerstin Alnebratt
Ann-Sofie Hermansson, Åsa Regnér och Kerstin Alnebratt vid pressträffen för den nya Jämställdhetsmýndigheten. Regeringskansliet

Jämställdhetsmyndighet

Regeringen har beslutat att en jämställdhetsmyndighet ska inrättas och att den ska ligga i Göteborg. Beslut har också fattats om direktiv till den organisationskommitté som får i uppdrag att förbereda och genomföra bildandet av en ny myndighet för uppföljning, samordning och stöd på jämställdhetspolitikens område. Kerstin Alnebratt har utsetts till organisationskommitténs särskilda utredare.

Stefan Löfven och Åsa Regnér.
Regeringens jämställdhetspolitik bygger på det övergripande målet att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Foto:Sören Andersson

Feministisk regering

Sverige har världens första feministiska regering. Det innebär att jämställdhet är avgörande för regeringens prioriteringar – i beslut och tilldelning av resurser. Kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Jämställdhet står i centrum, både i det nationella och internationella arbetet. Ta del av vad regeringen gör för att främja jämställdhet mellan kvinnor och män.

Margot Wallström
Utrikesminister Margot Wallström. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Feministisk utrikespolitik

Jämställdhet mellan kvinnor och män utgör en grundläggande målsättning för svensk utrikespolitik. Uppfyllandet av kvinnors och flickors grundläggande mänskliga rättigheter utgör såväl en skyldighet inom ramen för internationella åtaganden som en förutsättning för att nå Sveriges bredare utrikespolitiska mål om fred, säkerhet och hållbar utveckling.

Foto: Folio

Jämställdhetsintegrering

Jämställdhetsintegrering är den huvudsakliga strategi som används för att uppnå regeringens jämställdhetspolitiska mål. Jämställdhetsintegrering innebär att beslut inom alla politikområden ska präglas av ett jämställdhetsperspektiv. Regeringen har inlett ett arbete med att stärka jämställdhetsintegrering på alla departement och berörda myndigheter.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 760 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida