Kommuner och landsting

Den kommunala självstyrelsen är inskriven i grundlagen och innebär en självständig och fri bestämmanderätt för kommuner och landsting. Staten reglerar delvis dessa ramar genom lagstiftning samt genom sitt övergripande ansvar för att den kommunala verksamheten utvecklas på ett sätt som är förenligt med en samhällsekonomisk balans.

Ansvariga för kommuner och landsting

Ansvarigt statsråd

Civilminister Ardalan Shekarabi
Ardalan Shekarabi Civil­minister

Ansvarigt departement

Aktuellt om kommuner och landsting

 • Kommunala utmaningar och näringslivets roll

  Den 16 maj arrangerades det andra seminariet i seminarieserien om kommunernas utmaningar. Temat för dagen var kommunernas utmaningar och näringslivets roll i dess lösningar. På seminariet deltog bland annat Svensk Näringsliv, Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), akademin samt kommunrepresentanter.

 • Kommundialog med fokus på gränskommunernas utmaningar och möjligheter

  Sveriges befolkning rör sig idag över allt större geografiska ytor. Resandet sker inte bara inom landet utan även över gränserna till våra nordiska grannländer. Den ökade rörligheten innebär både möjligheter och utmaningar för de kommuner som berörs, konstaterar civilminister Ardalan Shekarabi som på onsdagen höll en kommundialog på temat.

 • Indelningskommittén presenterade diskussionsunderlag om ny regionindelning

  Barbro Holmberg och Kent Johansson
  Indelningskommitténs båda ledamöter Barbro Holmberg och Kent Johansson. Foto: Catrin Arhusiander/Regeringskansliet

  Indelningskommittén presenterade ett diskussionsunderlag som ska ligga till grund för det fortsatta arbetet med en ny regionindelning av Sverige. Civilminister Ardalan Shekarabi var på plats när Indelningskommitténs Barbro Holmberg och Kent Johansson presenterade det första underlaget. Nu väntar en fortsatt dialogprocess där målet är att skapa jämnstarka regioner i Sverige.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 242 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida