Kultur

Kulturpolitiken handlar om att främja ett levande och oberoende kulturliv. Området omfattar kulturskaparnas villkor och människors tillgång till kultur i alla dess former samt hur kulturarvet ska bevaras, användas och utvecklas.

Ansvariga för kultur

Ansvarigt statsråd

Alice Bah Kuhnke, kultur- och demokrati­minister
Alice Bah Kuhnke Kultur- och demokrati­minister

Ansvarigt departement

Aktuellt om kultur

Illustration: Regeringskansliet

Regeringen inleder arbete med avgiftsfri släktforskning

Den 23 mars fattade regeringen beslut om ett uppdrag till Riksarkivet att beskriva förutsättningarna för och konsekvenserna av avgiftsfri och öppen arkivinformation. "Kulturarvet och vår historia ska inte bara vara tillgängligt för de som kan betala för det. Att släktforska är en folkrörelse som ger människor en fantastisk möjlighet att personligen koppla ihop dåtid med nutid", säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Lässatsning för att stimulera fler barn och unga att läsa mer

I Sverige är läsvanorna stabila för den svenska befolkningen som helhet. Men det finns oroande tendenser som att andelen unga som läser regelbundet minskar och att god läsförmåga i hög grad bestäms av till exempel föräldrars utbildningsnivå. Regeringen vill förbättra läsförmågan och öka läsningen bland barn och ungdomar i hela landet och genomför därför en särskild lässatsning, Hela Sverige läser med barnen.

Illustration: Regeringskansliet

Ny överintendent till ArkDes

Regeringen står inför en nystart på arkitektur-, form- och designområdet. Som ett led i detta utses Kieran Long till ny överintendent för ArkDes. Ambitionen är att skapa en stark och inkluderande politik som verkligen kan bidra till att fler får leva och verka i attraktiva och hållbara miljöer. ArkDes är en central aktör i detta arbete.

Foto: Werner Nystrand/Folio

Regeringen satsar på bättre villkor för kulturen

I budgetpropositionen för 2017 satsar regeringen på bättre villkor för kulturen genom att stärka scenkonsten och höja biblioteksersättningen. Syftet med regeringens utökade satsningar är att ge mer kultur för fler i hela landet.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 666 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida