Kultur

Kulturpolitiken handlar om att främja ett levande och oberoende kulturliv. Området omfattar kulturskaparnas villkor och människors tillgång till kultur i alla dess former samt hur kulturarvet ska bevaras, användas och utvecklas.

Ansvariga för kultur

Ansvarigt statsråd

Alice Bah Kuhnke, kultur- och demokrati­minister
Alice Bah Kuhnke Kultur- och demokrati­minister

Ansvarigt departement

Aktuellt om kultur

  • Fortsatt kraftiga höjningar av biblioteksersättningen

    Illustration: Regeringskansliet

    Regeringen har i dag den 4 maj godkänt en överenskommelse mellan Kulturdepartementet och upphovsmännens organisationer som innebär en betydande förstärkning av biblioteksersättningen de kommande två åren. "Med det här beslutet visar regeringen att yttrandefrihet inte enbart är högtidsord utan praktisk handling. För att fortsatt kunna ha starka bibliotek i hela landet måste vi se till att det finns schyssta villkor för de som fyller biblioteken med innehåll", säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Foto: Helena Långström/Regeringskansliet

Mötesplatser, kulturarv och kulturskola på agendan när Alice Bah Kuhnke besökte Örebro

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke besöker under våren verksamheter och personer som är engagerade i prioriterade frågor inom Kulturdepartementets ansvarsområden. Under besöket i Örebro såg ministern bland annat musik- och dansföreställningar på Kullagret, en Kulturskola för barn och ungdomar med funktionsnedsättningar.

Illustration: Regeringskansliet

Regeringen inleder arbete med avgiftsfri släktforskning

Den 23 mars fattade regeringen beslut om ett uppdrag till Riksarkivet att beskriva förutsättningarna för och konsekvenserna av avgiftsfri och öppen arkivinformation. "Kulturarvet och vår historia ska inte bara vara tillgängligt för de som kan betala för det. Att släktforska är en folkrörelse som ger människor en fantastisk möjlighet att personligen koppla ihop dåtid med nutid", säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Foto: Kjell Renblad

Waldemarsudde blir självständigt från Nationalmuseum

Regeringen föreslår i vårbudgeten för 2017 att konstmuseet Prins Eugens Waldemarsudde avskiljs organisatoriskt från Nationalmuseum. Med förändringen får Prins Eugens Waldemarsudde ökade förutsättningar att bedriva en bra verksamhet i enlighet med föreskrifterna i prins Eugens testamente. Förslaget väntas träda ikraft den 1 juli 2017.

Illustration: Regeringskansliet

Proposition för en samlad kulturarvspolitik överlämnad till riksdagen

Den 28 februari överlämnade regeringen propositionen Kulturarvspolitik (prop. 2016/17:116) till riksdagen. Med propositionen tar regeringen för första gången ett helhetsgrepp om kulturarvspolitiken.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 690 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida