Miljö och klimat

Miljöpolitiken handlar om att skapa ett samhälle som är fritt från utsläpp och farliga gifter med hänsyn till både människor, djur och natur. Den handlar också om att skapa ett hållbart samhälle som är anpassat till ett förändrat klimat. Många miljöfrågor är globala och därför sker en stor del av arbetet i samverkan med andra länder.

Ansvariga för miljö och klimat

Ansvariga statsråd

Karolina Skog, Miljö­minister
Karolina Skog Miljö­minister
Isabella Lövin, Minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice stats­minister
Isabella Lövin Minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice stats­minister

Ansvarigt departement

Aktuellt om miljö och klimat

 • Karolina Skog höll rundabordssamtal om ren luft och hållbara transporter i städerna

  Karolina Skog talar till de andra deltagarna under rundabordssamtalet
  Miljöminister Karolina Skog tillsammans med deltagarna under rundabordssamtalet i Norrköping. Foto: Nicole Dreher/Regeringskansliet

  Den 21 april höll miljöminister Karolina Skog ett rundabordssamtal i Norrköping om hållbar stadsutveckling. Temat för diskussionen var ren luft och hållbara transporter i städerna. Rundabordssamtalet hölls i anslutning till konferensen Fossilfritt Östergötland.

 • Ett bonus–malus-system för nya bilar

  Närbild på person som laddar en elbil.
  Elbilar släpper inte ut någon koldioxid och skulle enligt regeringens förslag få den högsta bonusen. Foto: Johnér/Regeringskansliet

  Regeringen växlar upp klimatarbetet ytterligare. Miljöanpassade fordon med låga utsläpp av koldioxid får en bonus vid inköpstillfället, medan fordon med höga utsläpp av koldioxid får högre skatt de första tre åren. Det föreslås i en promemoria som Finansdepartementet remitterar idag. Förslagen är en del av en överenskommelse mellan regeringspartierna och Vänsterpartiet inför budgetpropositionen för 2018.

Foto: Regeringskansliet

Bränslebytet - klimatomställning i transportsektorn

Fredagen den 17 mars presenterade Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat, och finansminister Magdalena Andersson ett helt nytt styrmedel för att minska utsläppen från drivmedel.

Björnlandet
Björnlandets nationalpark i Åsele kommun, Västerbottens län. Foto: Stefan Henriksson, Naturvårdsverket

Nationalparkerna Tiveden och Björnlandet utvidgas

Två av Sveriges nationalparker ska utvidgas. Det föreslår regeringen i två propositioner till riksdagen. Därmed tar regeringen ytterligare steg för att skydda värdefull natur och bevara den biologiska mångfalden i Sverige.

Copyright: Flickr/UNFCCC

Klimatavtalet från Paris

I december 2015 enades världens länder om ett nytt klimatavtal som binder alla länder och ska börja gälla senast år 2020. Den globala temperaturökningen ska hållas långt under 2 grader och vi ska jobba för att den ska stanna vid 1,5 grader. Avtalet trädde i kraft i november 2016 och nu fortsätter arbetet med att genomföra avtalet.

Foto: Folio

Sveriges miljömål

Miljömålen är den gemensamma plattformen för aktörer i det svenska miljöarbetet. De 16 målen som riksdagen beslutat ger en struktur för miljöarbetet som Sverige bedriver nationellt, inom EU och internationellt. På vår sida om miljömålen kan du läsa mer om miljömålssystemets utformning och hur regeringen arbetar för att nå målen.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 1401 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida