Hoppa till huvudinnehåll

Uppdrag om samverkan kring bredbandsinfrastruktursatsningar inom ramen för regionalfonds- och landsbygdsprogrammen 2014−2020 Diarienummer: N2015/08967/ITP

Publicerad

Regeringen uppdrar åt Tillväxtverket och Statens jordbruksverk, i egenskap av förvaltande myndigheter för regionalfondsprogrammen respektive landsbygdsprogrammet, att samverka kring frågeställningar, inklusive uppföljningar och utvärderingar, som rör bredbandsutbyggnad inom ramen för regionalfonds- och landsbygdsprogrammen under programperioden 2014−2020.

Ladda ner:

I uppdragets genomförande ska Tillväxtverket och Statens jordbruksverk konsultera Post- och telestyrelsen vid framtagande av till exempel regelverk, riktlinjer, rutiner samt uppföljning i de frågor som rör statligt stöd till bredbandsutbyggnad som ligger inom de områden som Post- och telestyrelsen som sektorsmyndighet ansvarar för.

Uppdraget gäller under programperioden 2014−2020 och dess genomförande och resultat ska redovisas årligen till Regeringskansliet (Näringsdepartementet) senast den 15 april inom ramen för regeringsbeslut N2013/05563/RT om fondöverskridande samverkan.

Bakgrund

Under programperioden 2014−2020 kommer betydande satsningar på bredbandsinfrastruktur att ske inom ramen för såväl landsbygdsprogrammet som de tre nordliga regionalfondsprogrammen.

Satsningarna inom ramen för landsbygdsprogrammet och regionalfonds­programmen kommer att komplettera och förstärka varandra. Inom regionalfondsprogrammen kommer stöd till mer övergripande orts­sammanbindande nät att prioriteras medan satsningarna inom lands­bygdsprogrammet kommer att fokuseras på bredbandsnät nära slutanvändarna.

För att fullfölja Partnerskapsöverenskommelsen med Europeiska kommissionen och få ett helhetsperspektiv på investeringarna är det viktigt att dessa insatser i så stor utsträckning som möjligt samordnas och att dess effekter följs upp på ett koordinerat sätt.

Skälen för regeringens beslut

Tillväxtverket och Statens jordbruksverk är förvaltande myndigheter för regionalfondsprogrammen respektive landsbygdsprogrammet och har ett ansvar att verka för fondöverskridande samverkan i enlighet med regeringsbeslut N2013/05563/RT.

Satsningarna på utbyggnad av bredbandsinfrastruktur ingår i både lands­bygdsprogrammet och de nordliga regionalfondsprogrammen men har olika fokus. Tillväxtverket och Statens jordbruksverk bör därför ges i uppdrag att säkerställa att samordning sker i så stor utsträckning som möjligt och att Post- och telestyrelsen konsulteras i frågor där Post- och telestyrelsen har ansvar som sektorsmyndighet. Motsvarande uppdrag om att bistå Tillväxtverket och Statens jordbruksverk finns i Post- och telestyrelsens regleringsbrev.

Laddar...