En start med 150 hästlängder

Anförda av 150 ryttare med hästar i festskrud inledde Kungaparet på måndagen sitt statsbesök i Portugal med den ceremoniella kortegen från hälsningsceremonierna vid det tidigare klostret Mosteiro dos Jerónimos till presidentpalatset Palacio de Belém.

Kung Carl Gustav, president Aníbal António Cavaco Silva, Drottning Silvia och presidenthustrun Maria Alves da Silva. Foto: Leif Jansson, Scanpix

Ett besök kring sol, vind och vatten

Kortegen i ett Lissabon med högsommarväder var början på ett tre dagars statsbesök som har en så tydlig miljöprofil att det fått det inoficiella temat "sol, vind och vatten". I besöket deltar en delegation pa ett 20-tal företagare, varav de flesta representerar miljöteknikföretag.

Vid sitt korta tal i presidentpalatsen betonade Kungen "den röda tråd av miljöengagemang som präglar detta statsbesök" och såg fram emot det samarbete som kan förstärkas mellan svenska och portugisiska företagare". Han välkomnade också "den dialog som utvecklas i de samtal som miljöminister Andreas Carlgren har med sin portugisiska kollega Francisco Nunes Correira.

President Aníbal Cavaco Silva tog i sitt anförande upp de förväntningar som finns på Sverige som EU-ordförande hösten 2009 och att "Sverige har vårt fulla stöd för detta viktiga arbete och vi delar de prioritering som Sverige gör i EU-arbetet".

Vid det seminarium kring förnybara energikällor som hålls under tisdagen i den gamla elmuseet ska miljöminister Andreas Carlgren presentera Symbiocity, som är det begrepp som används för att marknadsföra Hammarby Sjöstad och dess miljövänliga planering.

Mitt i dessa högtidligheter med fanfarer och hederskompanier kunde Kungen och Drottningen i avspänd ton träffa en hel klass med barn från svenska skolan. För en kort stund var det som en svensk skolavslutning där Kungen roat undrade vad de ska göra i sommar och hur långt sommarlovet är för dem i Lissabon, med en antydan om "dubbla sommarlov".

Under besöket kommer Drottningen att tillsammans med migrationsminister Tobias Billström studera ett invandringscenter, där nyanlända från framförallt Brasilien, Ukraina och Cap Verde får det mesta löst på ett enda servicecenter - bostad, bankkonto, hälsovård med mera.

Arbetet med att utveckla förnybar energi ingick i måndagens program med studiebesök på en forskningsanläggning. Besök på solcellsfabrik i provinsen Alentejo och en stor dammanlaggning i området borgar för att alla tre elementen finns med -- sol, vind och vatten.