Statsbesök till Nederländerna

Det är ingen överraskning för holländarna att kungaparet idag kommer till Haag för ett tre dagar långt statsbesök. De stora dagstidningarna och TV-kanalerna har redan haft flera artiklar och inslag från Sverige om det kungliga besöket.

Holländska journalister från större dagstidningar och TV var i Sverige i förra veckan för att göra förhandsreportage och rapporterar nu på helsidor om ett möte med kungaparet på Kungliga Slottet i Stockholm inför statsbesöket. De båda monarkierna - och monarkerna - jämförs i artiklarna.

Drottning Beatrix ingår i regeringen

Dagstidningen Volkskrant citerar kungen, som berättar att de svenska och nederländska kungahusen alltid har haft och har nära kontakt och att Drottning Beatrix är en hårt arbetande och ambitiös regent. Volkskrant frågar kungen om hur det är att vara en regent utan politisk makt, till skillnad från Drottning Beatrix som formellt ingår i regeringen.
- Vårt system fungerar bra och jag är väl informerad, säger kungen. Jag kan informera mig på flera olika sätt, till exempel genom besök på myndigheter och företag ute i landet och jag får regelbundet information om aktuella politiska frågor. Jag försöker också hålla mig uppdaterad och är intresserad av frågor om hållbar energi och klimatförändringar - också statsbesöket präglas av dessa för oss alla viktiga frågor.

Littorin fick svara på miljöfrågor

Sven-Otto Littorin mötte holländska journalister. Foto: Jacob Martinsson/UD Sven-Otto Littorin mötte holländska journalister. Foto: Jacob Martinsson/UD

Holländsk media har också träffat arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin. Både Sven-Otto Littorin och utbildningsminister Jan Björklund representerar regeringen vid statsbesöket, som har just arbetsmarknads- och miljöfrågor som genomgående teman.

Den största holländska dagstidningen De Telegraaf undrade om miljöfrågor verkligen kan engagera någon i dessa kristider.

- Kristider är förändringstider. Det här är ett utmärkt tillfälle att ställa om till mer grön ekonomi, som dessutom skapar nya jobb. Bara vindkraftnäringen sysselsätter 10 000 personer i Sverige i dag, säger den svenske arbetsmarknadsministern till tidningen.

Text: Marie Hadd/UD

Programmet den 21 april

Statsesöket börjar traditionsenligt med en pampig välkomstceremoni vid slottet Paleis Noordeinde i centrala Haag och kransnedläggning vid nationalmonumentet i Amsterdam.

Redan på eftermiddagen står så arbetsmarknadsfrågor på programmet, då kungen, Sven-Otto Littorin och hans holländske motsvarighet Piet Hein Donner deltar i ett seminarium i Amsterdam om utanförskap på arbetsmarknaden, "Arbete för alla - utmaningar och lösningar i ekonomiska kristider".

Kungaparet besöker också tillsammans med arbetsmarknadsministrarna ett projekt för ungdomar och långtidsarbetslösa utanför Amsterdam. Arbetet går ut på att omsorgsfullt reparera fortet Kudelstaart och Amsterdams historiska försvarslinje, som finns med på Unescos världsarvslista.

Drottningen besöker Amsterdams nya tio våningar stora stadsbibliotek, Europas största, och deltar där också i en invigning av en utställning med svenska barnboksillustrationer i regi av Illustratörscentrum. Intresset för svensk litteratur är mycket stort i Nederländerna och bara under 2007 översattes mer än 40 svenska titlar till holländska.

Statsbesökets första dag avslutas där den började, på slottet Noordeinde, med Drottning Beatrix statsbankett.