Nyhetsartikel, 14 januari 2011

Birgitta Ohlsson hedrade Raoul Wallenberg i Budapest

Den 13-14 januari besökte EU- och demokratiminister Birgitta Ohlsson Budapest. Tillsammans med Wallenberg-föreningen i Budapest besökte hon Wallenberg-monumentet i Szent Istvánparken.

Birgitta Ohlsson tillsammans med József Sebes, ordförande för Wallenberg-föreningen i Budapest. Birgitta Ohlsson tillsammans med József Sebes, ordförande för Wallenberg-föreningen i Budapest. Foto:Regeringskansliet

- Vi ser i dagens Europa ökande antisemitism, förtryck av romer och diskriminering av minoriteter vilket strider mot EU:s frihetsvärderingar. Det känns därför särskilt viktigt att uppmärksamma Raoul Wallenbergs gärningar på plats i år, när Ungern i rollen som EU-ordförandeland valt att anta en rad utmaningar som berör mänskliga rättigheter. Inte minst när det gäller romernas situation, säger Birgitta Ohlsson.

2012 är det 100 år sedan Raoul Wallenberg föddes. Jubileet kommer att uppmärksammas på olika sätt av den svenska regeringen. Den 27 januari 2011 uppmärksammas Förintelsens minnesdag. Birgitta Ohlsson kommer att hålla anförande och delta i en minneshögtid i Stockholm med anledning av Förintelsen.