Infrastrukturministern besöker SJ:s nya snabbtåg

I dag, den 12 maj, besökte infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd SJ:s nya snabbtåg. De nya snabbtågen "SJ 3000" kommer att rulla på spåren längs Sveriges järnvägar från och med sensommaren 2011.

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd tillsammans med Stefan Berndtsson, instruktionsförare på SJ och "Sveriges snabbaste lokförare". Han var med när SJ på avlyst spår slog hastighetsrekord med 303 km/tim för några år sedan. Foto: Stefan Nilsson

Totalt har SJ beställt 20 nya tågsätt till ett värde av två miljarder kronor. Tågen levererades till Sverige från Bombardiers fabrik i Tyskland i slutet på sommaren 2010 och har sedan dess testats noggrant i Sverige.

Tågen har en topphastighet på drygt 200 kilometer i timmen och modern inredningen med ett helt nytt infotainmentsystem där passagerarna bland annat kan se film, lyssna på musik och få information om resan.

- Tågen är fräscha, luftiga och har mängder med smarta lösningar som både når resenärer och personalen ombord, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Varje tågsätt består av fyra ihopkopplade vagnar, har 245 säten och är 108 meter långt. Tågen kommer att trafiksättas någon gång under sensommaren 2011. Totalt innebär det 5000 nya sittplatser i SJ:s tågflotta.

Catharina Elmsäter-Svärd guidas runt på SJ 3000 av Claes Broström, Fordonsdirektör på SJ och Dan-Erik Hansson, projektledare för SJ 3000. Fotograf: Stefan Nilsson

Ansvarigt statsråd

Ansvarigt departement