Konferens sätter fokus på spårbilar

Den 7 september talade infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd på Podcar City Stockholm. Det är den femte årliga Podcar City Conference - en konferens om spårbilar/spårtaxi - och i år var det Sveriges tur att bjuda in.

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd talar på Podcar City Conference

- Klimatförändringarna fortsätter att vara en av våra stora utmaningar, i utmaningen ligger också lösningarna. Sverige har sedan 1990 redan sänkt sina koldioxidutsläpp med närmare 20 procent samtidigt som vår tillväxt varit 50 procent. Ny teknik och produktutveckling leder vägen framåt. Spårbilar kan i den utvecklingen tjäna som en brygga mellan klassiska bilar och konventionell kollektivtrafik, sa Catharina Elmsäter-Svärd under konferensen.

En spårbil (podcar) är ett förarlöst spårbundet fordon med samma storlek som en vanlig bil . Spårbilen åker på ett nätverk av högbanor. Fordon som liksom en hiss kommer när man trycker på "hit"-knappen, och där man sedan knappar in adressen dit man vill åka.

Uppsala kommun har avancerade planer på ett nytt system för spårbilar. En bana från Resecentrum till BMC utreds. Om det blir verklighet blir Uppsala först i världen med spårbilar i stadsmiljö.

Podcar City Conference presenterades av Institute for Sustainable Transportation i samarbete med Advanced Transit Association och nätverket Kompass.