Reportage, 8 maj 2012

Kosläpp i småländska Högsby

När Eskil Erlandsson stannar till i Småland under sin bonderesa en solig dag i början av maj besöker han mjölkbonden Patrik Evertsson i Virsta i Högsby kommun. I samband med besöket fick korna som stått inne hela vintern springa ut i det gröna.

Föregående Nästa
  • Eskil Erlandsson och familjen Evertsson i Högsby Eskil Erlandsson på besök hos Patrik och Stihna Evertsson, med på bilden är också sonen Jonathan. Foto: Ing-Marie Rosén.
  • Kosläpp i Virsta. Foto: Johanna Dahlin Kosläpp i Virsta. Foto: Johanna Dahlin
  • Eskil Erlandsson samtalar med mjölkbonden Patik Evertsson. Foto: Johanna Dahlin Eskil Erlandsson samtalar med mjölkbonden Patik Evertsson. Foto: Johanna Dahlin
  • En av gårdens kalvar. Foto: Johanna Dahlin En av gårdens kalvar. Foto: Johanna Dahlin

Bonden Patrik Evertsson tog över verksamheten 1994 och han är tredje generationen på gården. I dagsläget är tre personer anställda och tillsammans tar de hand om 180 kor och bedriver växtodling av vall, majs och spannmål som används till foder. Patrik själv delar upp vardagen mellan arbetet på mjölkgården och uppdraget som vd för Emåmejeriet i Hultsfred.

Vad är drivkraften för dig som lantbrukare?

- Det är helt klart företagandet i sig som är min största drivkraft. Jag passar nog inte som anställd utan vill driva mina egna idéer. Sen trivs jag väldigt bra med kossorna också. Det är underbart att leva med naturen och följa årstiderna.

Vad ser du som viktiga framgångsfaktorer för dig och din verksamhet?

- För mig personligen är det viktigt att jag håller mig till det jag är bra på. Jag sysslar inte med så många olika saker utan jag håller mig till mjölken och det passar mig. Jag som har djur skulle ju till exempel kunna hålla på med köttproduktion också, men det lämnar jag till andra.

Har du några tips till Eskil Erlandsson i hans fortsatta arbete med Sverige - det nya matlandet?

- Jag tänker att regeringen skulle kunna underlätta för företag som nyligen startat upp en ny verksamhet som till exempel en gårdsbutik. Det är svårt att klara steget efter uppstartfasen när man ska hålla igång flera verksamheter på gården. Det är framförallt stöd i form av rådgivning jag tänker på. Ett annat tips är att myndigheterna behöver bli snabbare när det gäller att fatta beslut om exempelvis tillstånd. Får jag en idé vill jag förverkliga den nu, inte om tre år.

Ansvarigt statsråd

Ansvarigt departement