Reportage, 21 januari 2011

Integrationsministern i paneldebatt om hedersvåld

För nio år sedan dödades Fadime Sahindal av sin far. Fadime kämpade mot hedersförtryck och för alla flickors lika rättigheter, och redan som ung bedrev hon sin kamp i det offentliga rummet.

Claes Borgström och integrationsminister Erik Ullenhag Claes Borgström och integrationsminister Erik Ullenhag

Torsdagen den 20 januari hedrades Fadimes minne med en paneldebatt i ABF-huset. Förutom integrationsminister Erik Ullenhag deltog Bengt Westerberg, ordförande i svenska Röda Korset, Alan Ali, Sharaf hjältar, Nicklas Kelemen, Varken hora eller kuvad, och Claes Borgström, advokat och jämställdhetspolitisk talesperson (S).

En av de frågor som diskuterades var männens roll i hederskulturen och vad som behövs för att få bukt med förtrycket.

- Förtryck är alltid förtryck och samhället har en skyldighet att ta itu med det. Ungdomsstyrelsens rapport "Gift mot sin vilja" visar att 70.000 ungdomar i Sverige känner att de inte har möjlighet att fritt välja sin livspartner. Ytterligare 8.000 är oroliga för att de inte ska kunna välja sin partner, sa Erik Ullenhag.

Debatten om våldet är inte begränsad till Sverige, den förekommer även i andra delar av världen. Öppenhet och tydlighet är viktigt, och man får inte låta rädslan för att stigmatisera vissa grupper hindra debatten, menade integrationsministern.

- Jag kommer aldrig att sluta diskutera den här frågan, och aldrig ge upp kampen för att vi ska komma tillrätta med det här problemet.