Reportage, 28 januari 2011

Erik Ullenhag i Stora Synagogan på minnesdagen

Torsdagen den 27 januari, 2011, hedrade flera statsråd Förintelsens minnesdag. I Stockholms Stora Synagoga hölls en minnesstund, där förutom Erik Ullenhag även barn- och äldreminister Maria Larsson och EU-minister Birgitta Ohlson deltog. Integrationsminister Ullenhag var en av huvudtalarna i den fullsatta synagogan.

Erik Ullenhag med mikrofon framför sig, i bakgrunden gyllene pelare i synagogan Integrationsministern talade i Stockholms Stora Synagoga
Jakob Ringart, med mikrofon framför sig, gyllene pelare i bakgrunden Jakob Ringart, överlevare från förintelsen

"...Ända hit har vi farit i plomberade vagnar; vi har sett våra kvinnor och våra barn gå mot intet; vi har gjorts till slavar och hundra gånger marscherat fram och tillbaka, stumma och utmattade, slocknade i själen innan vi släcks av den namnlösa döden.

Vi kommer inte att återvända. Härifrån får inte någon slippa ut som med beviset etsat i huden skulle kunna delge världen den onda nyheten om vad människor vågat göra med människor i Auschwitz."

Integrationsministern inledde sitt tal med ett citat från Primo Levis bok "Är detta en människa?". Primo Levi var en av de få som överlevde utrotningslägret Auschwitz-Birkenau som befriades för 66 år sedan.

- Jag har aldrig lyckats förstå den ondska som låg bakom det systematiska dödandet av miljoner och åter miljoner människor. Men även om jag aldrig kommer begripa den ondska som låg bakom historiens värsta förbrytelse har jag en skyldighet att bidra till att det minne som håller på att bli historia aldrig tillåts glömmas bort, sa integrationsministern.

Sångaren Hans Caldaras sjunger med inlevelse Sångaren Hans Caldaras framträdde

Det finns två huvuduppgifter för alla som vill hedra minnet av Förintelsens offer, alla de människor som drabbades av det ofattbara, menade Ullenhag.

- För det första. Vi ska aldrig tillåta att Förintelseförnekarna lyckas. De som mördades i nazisternas dödsläger ska inte också bli fråntagna sin död. För det andra. Vi har ett ansvar att ständigt bekämpa antisemitismen. Antisemiter har ett ständigt intresse av att förvanska historien. Och i takt med att överlevarna blir färre riskerar förnekarna att bli fler.

Som solidariska människor ska vi se på vår uppgift som den beskrivs i Talmud , sa integrationsministern.

- Där står att den som räddar en människa, den räddar en hel värld. Jag tycker det är så vi ska se på vår uppgift som solidariska människor. Vi ska ställa upp för varandra och hjälpa den som är i nöd. Även om det bara är en människa som vi kan hjälpa, så är det ett steg framåt för alla. Och om vi tillsammans står upp, då vinner de goda krafterna.

- Vi kan mer. Vi kan förenas i kampen mot antisemitism och främlingsfientlighet, avslutade Erik Ullenhag sitt tal.

Talmud

Judarnas stora efterbibliska skriftsamling om cirka 20 000 sidor.