Arkiv: Mandatperioden 5 oktober 2010–2 oktober 2014

Regeringen tilldelar poeten Tomas Tranströmer Professors namn

Regeringen har i dag beslutat att ge poeten Tomas Tranströmer utmärkelsen Professors namn för en enastående författargärning som berikat både det svenska språket och världslitteraturen.

Professors namn är en hederstitel som delas ut för att belöna insatser utanför den akademiska världen som har en stor folkbildande eller på ett annat sätt allmännyttig betydelse.


Tomas Tranströmer är född 1931 i Stockholm och är utbildad psykolog. Han debuterade 1954 med samlingen "17 Dikter". Tomas Tranströmers poesi är översatt till över femtio språk och han har själv gjort många tolkningar och översättningar av utländsk lyrik.


Tranströmers arbete har varit en viktig förebild för författare och poeter i Sverige och andra länder. Tomas Tranströmer, som själv är en skicklig pianist, har också inspirerat många tonsättare och hans diktning är ofta präglad av musikalitet och musikaliska referenser.


- Som så många andra har jag beundrat och berörts av Tomas Tranströmers diktning. Jag är mycket glad att regeringen på detta sätt får möjlighet att hedra en av våra mest framstående kulturpersonligheter säger Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth i en kommentar.


Kontakt

Karolin A. Johansson
Pressekreterare hos Lena Adelsohn Liljeroth
work 08-405 10 00
Marika Thorn Gillström
Kommunikatör/Pressassistent
work 08-405 10 00
Sarah Hurni Åsberg
Departementssekreterare
08-405 13 08