Asyl, migration och integration

Du behöver antingen installera Adobe Flash Player eller aktivera JavaScript för att se filmen.

Ladda ner Adobe Flash Player kostnadsfritt.

Globalt samarbete kring migration och rörlighet - en nyckel för hållbar utveckling

Seminarium om vilken roll migration och rörlighet kan ha för en hållbar utveckling och varför det är så svårt för världens länder att samarbeta kring migrationsfrågorna. Medverkar gör Peter Sutherland, FN:s generalsekreterares särskilde representant för internationell migration och Morgan Johansson, justitie- och migrationsminister. Seminariet direktsänds med start 14.30.

Passutredning går på remiss

Sverige har ett av världens mest kraftfulla pass, sett till hur många länder en svensk passinnehavare kan resa till utan att avkrävas ett visum. Utredningen, som har sett över åtgärder för att skärpa upp passmissbruk, kommer nu att skickas på remiss.

Flera parter intresserade av snabbspår för nyanlända

De så kallade snabbspåren har som mål att fler nyanlända ska erbjudas arbete, arbetsplatsförlagd praktik eller någon form av subventionerad anställning samtidigt som arbetsgivare i branscher där det råder brist på arbetskraft ska få hjälp med kompetensförsörjningen.

Flera branscher är intresserade av att upprätta snabbspår för exempelvis byggingenjörer, civilingenjörer, högskoleingenjörer, tekniker, platschefer, arbetsledare, administrativ personal, fastighetstekniker, kockar, hälso-och sjukvårdspersonal.

Regeringen ger Kustbevakningen klartecken att delta i räddningsinsatser i Medelhavet

Regeringen har i dag beslutat att Kustbevakningen, i samråd med Frontex, får ställa fartyg, båtar, flygplan och personal till förfogande för deltagande i Frontex insater i Medelhavet under tiden den 1 maj 2015 till och med den 1 maj 2016.

Fler notiser

Information om viseringar och visum


Medborgare i vissa länder måste ha en visering för inresa i Schengenområdet. Listan över vilka länder eller områden vars medborgare måste ha en visering vid inresa i Schengen finns här.

Information om Migrationspolitik


Faktablad med statistik som beskriver regeringens arbete inom migrationsområdet nationellt, på EU-nivå och internationellt.