Raoul Wallenberg

Raoul Wallenberg-dagen 2013

För att uppmärksamma Raoul Wallenberg-dagen 27 augusti, anordnar regeringen en föreläsning om civilkurage, personligt mod och diplomatins gränser.

Regeringen fattade beslut om att under 2012 uppmärksamma att Raoul Wallenberg skulle ha blivit 100 år. Hans minne hedrades med olika evenemang och aktiviteter, både i Sverige och internationellt. Minnesåret avslutades den 19 december 2012.

Svenska Akademien beslutade i februari 2013 att Raouls namnsdag, den 27 augusti, årligen ska uppmärksammas som minnesdag för Raoul Wallenberg i Akademialmanackan.

Den svenske diplomaten Raoul Wallenberg gjorde en unik insats genom att under andra halvåret 1944 rädda tiotusentals judar i Budapest undan Förintelsen. Hans gärning visar att en människas mod och förmåga kan göra skillnad. Hans gärning är en förebild, inte minst i en tid då fler behöver stå upp mot förföljelse, främlingsfientlighet och antisemitism.

Raoul Wallenberg fängslades av Sovjet och fördes till det ökända Lubjankafängelset i Moskva. Vad som sedan hände är inte bevisat och den svenska regeringen kräver fortfarande besked. Raoul Wallenberg kämpade mot den ena av sin tids terrordiktaturer och föll offer för den andra.