Från och med
 -
Till och med
Visar 1-10 av de 786 senaste notiserna

Europas industripolitik i fokus

Ministerrådet ska på möte i Bryssel diskutera hur Europas industri kan göras mer konkurrenskraftig och därmed skapa jobb och tillväxt. Även forskning och innovation står på dagordningen för mötet den 25-26 september. Utbildningsminister Jan Björklund och statssekreterare Håkan Ekengren representerar Sverige.

Avtalet mellan EU och Ukraina ratificerades

Europaparlamentet röstade i dag med stor majoritet för att ratificera associeringsavtalet mellan EU och Ukraina. Samtidigt ratificerade Ukrainas parlament avtalet. Omröstningarna skedde parallellt, och de bägge parlamenten var uppkopplade via videolänk.

Ytterligare sanktioner mot Ryssland

Europeiska unionen utvidgar den 12 september sanktionerna mot Ryssland. Beslutet är en följd av Rysslands aggression mot Ukraina. Ryska reguljära förband har förts in på ukrainskt territorium och inflödet av materiel och stridande personal har fortsatt över gränsen från Ryssland. Samtidigt består Rysslands olagliga annektering av Krim.

Björklund, Malmström, Reinfeldt Vid regeringens sommarfika i slutet av juli meddelade statsministern att regeringen nominerat Cecilia Malmström till svensk EU-kommissionär. Foto: Marcella Svensson/Regeringskansliet

Cecilia Malmström föreslås bli handelskommissionär

På onsdagen meddelade EU-kommissionens tillträdande ordförande Jean-Claude Juncker hur posterna fördelas i den nya kommissionen. Sveriges kommissionär Cecilia Malmström föreslås ansvara för handelsfrågor.
- Jag är glad och hedrad över att ha nominerats att få ansvar för handelsfrågor i den nya EU-kommissionen. Det är en viktig post för Sverige och ett bevis för att vi ses som en tung europeisk spelare, säger Cecilia Malmström.

Fredrik Reinfeldt välkomnar att Cecilia Malmström föreslås som kommissionär för handelsfrågor.
- Det är glädjande för henne och viktigt för Sverige. Det viktiga är att vi nu har fått en person som tror på frihandel och som ska föra förhandlingarna inom ett område där EU har mycket stor makt och inflytande och där EU är världens största handelsaktör. Ökad handel ger fler jobb i Sverige och därför är det viktigt att Cecilia Malmström har fått det här uppdraget.

Du behöver antingen installera Adobe Flash Player eller aktivera JavaScript för att se filmen.

Ladda ner Adobe Flash Player kostnadsfritt.

Ny ordförande för Europeiska rådet och EU:s höga representant utsedda

EU:s stats- och regeringschefer har utsett Polens premiärminister Donald Tusk till ny ordförande för Europeiska rådet samt Italiens utrikesminister Federica Mogherini till EU:s höga representant i utrikesfrågor. Beslutet fattades på ett extrainsatt möte i Bryssel den 30 augusti. Statsminister Fredrik Reinfeldt deltog vid mötet.

Du behöver antingen installera Adobe Flash Player eller aktivera JavaScript för att se filmen.

Ladda ner Adobe Flash Player kostnadsfritt.

Ministrar diskuterade ryska importstoppet av livsmedel

EU:s jordbruksministrar höll ett extrainsatt möte i Bryssel den 5 september för att diskutera Rysslands importstopp för bland annat mejeriprodukter, frukt och grönsaker från EU. Sverige representerades av statssekreterare Magnus Kindbom.

Du behöver antingen installera Adobe Flash Player eller aktivera JavaScript för att se filmen.

Ladda ner Adobe Flash Player kostnadsfritt.

Regeringen nominerar Cecilia Malmström till svensk EU-kommissionär

Regeringen nominerar Cecilia Malmström till Sveriges kandidat till den nya EU-kommissionen. Cecilia Malmström är sedan 2010 EU-kommissionär för inrikes frågor, vilket innefattar områdena migration och säkerhet.

EU:s utrikesministrar diskuterade utvecklingen i östra Ukraina och Mellanöstern

Nedskjutningen av Malaysian Airlines flight MH17 stod i fokus när EU:s utrikesmininstrar samlades i Bryssel den 22 juli. Ministrarna diskuterade även den oroande upptrappningen av våldet i Mellanöstern och krävde eldupphör. Utrikesminister Carl Bildt deltog vid mötet.

Du behöver antingen installera Adobe Flash Player eller aktivera JavaScript för att se filmen.

Ladda ner Adobe Flash Player kostnadsfritt.

Extrainsatt toppmöte om Ukraina och utnämningar

EU: stats- och regeringschefer har enats om att utöka möjligheterna att införa riktade sanktioner mot individer och entiteter med anledning av konflikten i Ukraina på ett extrainsatt toppmöte i Bryssel den 16 juli. De manade också båda sidor att avstå från våld i konflikten i Gaza. Statsminister Fredrik Reinfeldt deltog vid mötet.

Litauen går med i euron 2015

Litauen uppfyller villkoren för att införa euron som valuta från den 1 januari 2015. Det beslutade EU-ministrarna på Allmänna rådets möte i Bryssel den 23 juli. Litauen är det nittonde landet som inför euron som valuta.