Från och med
 -
Till och med
Visar 1-10 av de 747 senaste notiserna

Diskussion om producentorganisationer för frukt och grönt

Nya regler för EU:s stöd till producentorganisationer för frukt och grönsaker var huvudfråga på jordbruksministrarnas möte i Luxemburg den 14 april. Stödet syftar till att öka konkurrenskraften genom förbättrad produktkvalitet, saluföring och miljöåtgärder.

Du behöver antingen installera Adobe Flash Player eller aktivera JavaScript för att se filmen.

Ladda ner Adobe Flash Player kostnadsfritt.

Beslut om ytterligare riktade sanktioner

EU:s utrikesministrar möttes i Luxemburg den 14 april med utvecklingen i Ukraina högst upp på agendan. Ministrarna fördömde agerandet av beväpnade grupper i de östra delarna av landet. De beslutade även att införa ytterligare riktade sanktioner mot individer samt ensidiga handelsförmåner för Ukraina. Utrikesminister Carl Bildt deltog i mötet.

Säkerhetsinsatser för Ukraina diskuterades av försvarsministrarna

EU:s försvarsministrar träffades i Luxemburg den 15 april. På agendan stod en presentation av EU:s arbete med att ta fram en maritim säkerhetsstrategi, Centralafrikanska republiken inklusive EU-insatsen EUFOR RCA samt Östliga partnerskapet med anledning av utvecklingen i Ukraina. Försvarsminister Karin Enström deltog i samband med besöket i Luxemburg också på ett styrelsemöte i den Europeiska försvarsbyrån

Sex kommissionärer tjänstlediga för valkampanj

Flera kommissionärer kommer att ställa upp i det kommande Europaparlamentsvalet, bland annat den finske kommissionären Olli Rehn, med ansvar för ekonomiska och monetära frågor. Totalt ställer sju av de sittande kommissionärerna upp. Sex av dem kommer att vara tjänstlediga från den 19 april för att kunna bedriva kampanj.

foto: Europeiska unionens råd. Utrikesminister Carl Bildt representerade Sverige vid det extrainsatta rådsmötet. Foto: Europeiska unionens råd

Bildt på toppmöte mellan EU och Afrika

Stats- och regeringschefer från cirka 80 länder träffades i Bryssel den 2-3 april för det fjärde toppmötet mellan EU och Afrika. Även andra internationella aktörer medverkade, däribland FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon. Det är det största toppmötet någonsin i Bryssel. Sverige representerades vid mötet av utrikesminister Carl Bildt.

Diskussion om märkning av köttingredienser

EU:s jordbruksministrar diskuterade livsmedelsinformation på rådsmötet den 24 mars. Sverige anser att den obligatoriska ursprungsmärkningen ska utvidgas till att omfatta även kött som används som ingrediens i livsmedel. Landsbygdsminister Eskil Erlandsson deltog i mötet i Bryssel.

Du behöver antingen installera Adobe Flash Player eller aktivera JavaScript för att se filmen.

Ladda ner Adobe Flash Player kostnadsfritt.

EU inför ytterligare riktade sanktioner

Med anledning av den ryska interventionen på Krim har det europeiska rådet har enats om att tillföra ett antal namn till den tidigare upprättade sanktionslistan. Personerna kommer få sina tillgångar frysta och beläggas med inreseförbud till EU. Europeiska rådet diskuterade även EU:s strategi för jobb och tillväxt (Europa 2020). Stats- och regeringscheferna hade även en första diskussion om de nya klimat- och energimålen för 2030.

Foto: Europeiska unionens råd. Foto: Europeiska unionens råd.

Diskussion om granskning av mänskliga rättigheter

Ett kommissionsförslag om en mekanism för att granska mänskliga rättigheter och värna rättsprinciper i EU:s medlemsländer diskuterades då unionens EU-ministrar träffades i Bryssel den 18 mars. EU-minister Birgitta Ohlsson deltog vid mötet.

Du behöver antingen installera Adobe Flash Player eller aktivera JavaScript för att se filmen.

Ladda ner Adobe Flash Player kostnadsfritt.

EU inför riktade sanktioner mot Ryssland

EU:s utrikesministrar beslutade på ett möte i Bryssel den 17 mars om riktade sanktioner mot flera personer med kopplingar till den ryska interventionen i Ukraina. Ministrarna fördömde också den folkomröstning som hållits på Krim och uttalade att den saknar laglig grund. Utrikesminister Carl Bildt deltog vid mötet.

Ministerrådet överens om Europeiska järnvägsbyrån

EU:s transportministrar kom på rådsmöte den 14 mars överens om Europeiska järnvägsbyråns verksamhet. Därmed har rådet förhandlat färdigt den tekniska delen av fjärde järnvägspaketet. Statssekreterare Ingela Bendrot representerade Sverige vid mötet i Bryssel.