Arkiv: Mandatperioden 5 oktober 2010–2 oktober 2014

Tekniksprång ska ge ungdomar praktikplatser

Regeringen och näringslivet genomför en satsning för att få fler ungdomar att vilja bli ingenjörer. Genom fyra månaders betald praktik på ett företag ska ungdomar få en chans att lära sig vad ingenjörsyrket innebär.

Sverige står inför en stor brist på ingenjörer. Under en längre period har för få velat utbilda sig till ingenjör, samtidigt som pensionsavgångarna är stora framöver.


- Ingenjör är ett framtidsyrke. För Sveriges konkurrenskraft är det avgörande att företag kan hitta spetskompetens i vårt land, säger utbildningsminister Jan Björklund.


Tekniksprånget riktar sig till ungdomar som gått ut gymnasiets naturvetenskaps- eller teknikprogram med godkända betyg. Den som antas blir junior trainee på ett teknikintensivt företag. Praktiken är fyra månader lång och ger praktikanten lön och kvalificerad handledning.


Regeringen avsätter en maximal ram för Tekniksprånget på 100 miljoner kronor. Regeringen avser låta Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) administrera satsningen. Näringslivet står för lön till praktikanterna och handledning.


- Genom Tekniksprånget ger vi unga människor en unik möjlighet till arbetslivserfarenhet och insyn i ingenjörsyrket. Vi är mycket stolta över att kunna presentera flera av Sveriges främsta teknikföretag som medverkande i denna banbrytande satsning, säger IVAs vd Björn O. Nilsson.


För läsåret 2012/2013 finns cirka 1000 praktikplatser att söka. Planen är att antalet platser ska vara 5000 per år till 2015.


Antagningen till den första omgången praktikplatser har precis öppnat på www.teknikspranget.se

Fakta: Tekniksprånget

Tekniksprånget föddes efter initiativ och finansiering av Industrivärden och Nordstjernan. I budgetpropositionen för 2012 avsatte regeringen en ram på 100 miljoner kronor över tre år för projektet. Medverkande företag hittills är Volvokoncernen, Ericsson, Sandvik, NCC, SCA, SSAB, Ramirent, Vattenfall och IBM.


Kontakt

Elin Boberg
work 08-405 10 00
Eva-Marie Byberg
work 08-405 10 00