Intervju med Sveriges ambassadör i Egypten

Egypten är ett populärt resmål för svenskar. Hur många är det som besöker Egypten varje år?

Malin Kärre, Sveriges ambassadör i Egypten. Foto: Pawel Flato Malin Kärre, Sveriges ambassadör i Egypten. Foto: Pawel Flato

Före revolutionen var antalet svenskar som besökte Egypten i stigande och hade just passerat 200.000 om året. Det har självfallet minskat även om vi ser en långsam återhämtning 2012 jämfört med 2011. Minskningen drabbar i första hand Kairo och Nildalen, medan antalet svenska turister som reser till Röda Havskusten har återhämtat sig snabbare.

Egypten har genomgått en större politisk förändring under de senaste åren. Hur påverkar det svenska turister?

I den demokratiseringsprocess som pågår finns en stor oro hos många egyptier. Den oron kan ta sig uttryck bland annat i demonstrationer och strejker, något som var förbjudet och brutalt slogs ner före revolutionen, men är i allmänhet inte riktat mot utlänningar.

Om man är på väg till Egypten finns det något om landet som är speciellt bra att känna till?

Egypten genomsyras självfallet av denna politiska oro, och så kommer att vara fallet de närmaste åren. Det präglar framförallt vissa områden i Kairo och Alexandria samt industristäderna i deltat norr om Kairo. Nildalen och Rödahavskusten påverkas betydligt mindre även om många är oroliga för att de förlorat eller kan komma att förlora sina jobb.

Vad är det vanligaste som svenskar råkar ut för i Egypten och behöver hjälp med av er på ambassaden?

Sedvanliga konsulära ärenden, såsom förlust av pass, sjukdom etc.

Finns det något som man kan göra för att minska risken för att råka illa ut under resan?

Man ska givetvis ha en heltäckande reseförsäkring. Vi råder också alla att följa vår webbplats som regelbundet uppdateras.