Intervju med Sveriges ambassadör i Österrike

Många svenskar åker varje år till Österrike bland annat för att åka skidor. Vet ni ungefär hur många svenskar som besöker Österrike varje år?

Nils Daag, Sveriges ambassadör i Österrike. Foto: Johan Oedmann Nils Daag, Sveriges ambassadör i Österrike. Foto: Johan Oedmann

Österrike är ett fantastiskt vinterland och rikt på både natur och kultur. Det har många svenskar upptäckt. Varje år besöker närmare 200 000 svenskar (747 000 övernattningar) Österrike. Totalt tar Österrike emot ca 23 miljoner utländska besökare varje år (35 miljoner om man räknar in inhemska turisterna). Intressant nog är turismen till Österrike ganska jämt fördelad mellan sommar- och vintersäsongen.

Om man är på väg till Österrike för att åka skidor eller av andra skäl, finns det något speciellt man ska tänka på innan man reser?

Trots att Österrike är medlem i Schengen precis som Sverige så krävs att ett pass eller nationellt ID-kort tas med vid resan till Österrike. Även det europeiska sjukförsäkringskortet, som kan beställas från försäkringskassan, bör medföras. Detta täcker dock endast akutsjukvård och ej hemtransport eller vård vid allvarligare olycksfall. En heltäckande försäkring för just olycksfall är därför nödvändigt att ha, vilket många har i sin reseförsäkring.

Reser man ensam är ett gott råd att informera anhöriga i Sverige om adressen till det hotell eller pensionat där man planerar att bo under sin resa.

Vad är det vanligaste som svenskar råkar ut för i Österrike och kan behöva hjälp med av er på ambassaden?

Det vanligaste som svenskar brukar råka ut för är rån eller att man på annat sätt blivit av med pengar och pass. Det är därför bra att ha kopior på sina värdehandlingar, som pass, kreditkort, försäkringsbrev med mera.

Som ni ser det, finns det något som man kan göra för att minska risken för att råka illa ut under sin skidsemester eller resa i Österrike?

Under de senaste åren har det tyvärr alltför ofta förekommit att svenskar skadats eller till och med omkommit vid skid- och lavinolyckor. Just därför kan det inte nog betonas hur viktigt där är att följa de råd som myndigheter, turistbyråer, skidguider eller andra personer med lokalkännedom om snö- och väderförhållanden ger. Man bör lyssna på personer som känner området väl och avhålla sig från att åka off-pist om man blir avrådd därtill. Det är bra att ta reda på vad som gäller för just den dagen man ger sig ut i skidbacken, till exempel via websidan www.avalanches.org. Är man intresserad av skidåkning i extrem form bör man se över sin försäkring, gäller den även för extremsport?

Det lönar sig att vara förutseende i backen. Respektera andra skidåkare och var samtidigt medveten om att andra skidåkare inte gör det. Viktigt är också att tänka på att det finns många barn på skidor och att det inte alltid är uppmärksamma på andra åkare i backen.

Reser man med bil till Österrike vintertid är det viktigt att veta att bilen bör vara utrustad med vinterdäck under tiden 1 november-15 mars. Läs gärna om bilkörning i Österrike (angående "vinjett", reflexväst etc) på ambassadens hemsida vid Reseinformation under Trafiksäkerhet.

Han ni några övriga tips och råd att ge svenska turister i Österrike?

Jag vill slå ett slag för att utforska det Österrike som ligger lite utanför de för svenskar mest kända skidorterna. Det finns 100-tals skidorter som håller hög kvalitet. Österrike är också ett mycket fint land att besöka under sommarsäsongen. I varje by finns bra restauranger och i de östliga delarna av landet finns det många vingårdar som ofta har sina egna rustika restauranger.

Den 4-17 februari 2013 äger alpina skid-VM rum i den klassiska skidorten Schladming i Steiermark. 85% av pisterna kommer att vara öppna för vanliga skidåkare men det kommer självfallet att vara mer trafik runt Schladming och förmodligen ett högt tryck på hotell och backar under dessa veckor.