"Vad vore vår värld utan civilkurage?"

"Vad vore vår värld utan civilkurage?", frågade sig Per Westerberg, riksdagens talman, när han igår inledningstalade vid Raoul Wallenberg- konferensen i riksdagen. Med anledning av att det är 100 år sedan Raoul Wallenberg föddes har man i ett femtiotal länder runt om i världen under året valt att uppmärksamma hans insats.

Föregående Nästa
  • Utrikesminister Carl Bildt i Andrakammarsalen på riksdagen. Foto: Linn Duvhammar/UD
  • Utrikesminister Carl Bildt. Foto: Linn Duvhammar/UD
  • Michael Wernstedt, Raoul Wallenberg Difference Makers. Foto: Linn Duvhammar/UD
  • Paneldiskussion med rubriken "Behövs en Raoul Wallenberg i dagens Sverige?". Helene Lööw, docent i historia, Jonathan Leman, Expo, Dilsa Demirbag-Sten, Berättarministeriet och Erik Ullenhag, integrationsminister. Moderator var Lisa Bjurwald. Foto: Linn Duvhammar/UD
  • Professor Irwin Cotler, fd justitieminister i Kanada talade. Foto: Linn Duvhammar/UD
  • Regeringens samordnare för Wallenberg-året 2012, Olle Wästberg. Foto: Linn Duvhammar/UD
  • Kabinettssekreterare Frank Belfrage och Nina Lagergren, syster till Raoul Wallenberg, under lunchen på UD. Foto: Linn Duvhammar/UD
  • Vinnare av uppsatstävling i Wallenbergs minne fick tidigare under dagen träffa utrikesministern. Foto: Catarina Axelsson/UD

Otaliga seminarier, utställningar och olika evenemang har anordnats i Raoul Wallenbergs minne. Han är hedersmedborgare i fyra länder, däribland USA och Israel, och är den svensk som har flest monument uppförda efter sig utomlands. Nyligen invigdes Raoul Wallenberg-portföljen utanför UD.

- Men det kommer alltid att vara ett misslyckande att den man som räddade så många lämnades att rädda sig själv, sa Per Westerberg.

Carl Bildt, en annan av talarna betonade vikten av att allt fler nu fått lära känna Raoul Wallenberg.

-Minnesåret Raoul Wallenberg 2012 har gett oss möjlighet att fylla några luckor i vårt lands historieskrivning. Vi har fått två betydelsefulla och imponerande svenska biografier som utförligt behandlar hans liv och insatser. Förhoppningsvis kommer vi i framtiden också att få den lucka fylld som under året har uppdagats i skolornas läromedel, sa Carl Bildt.

Michael Wernstedt, släkting till Wallenberg, pratade om vad som motiverar oss människor till att utföra handlingar i sitt tal.

- Hur ska vi få fler som Raoul Wallenberg? undrade Michael Wernstedt.

För att en människa ska utföra en handling krävs det att det antingen finns incitament eller skuld som driver personen i fråga. Men för att få till stånd en ännu djupare förändring måste handlingen vara baserad på något så djupt rotat som värderingar, berättade Michael Wernstedt efter att först ha ställt frågan till publiken.

Michael Wernstedt jobbar med att hjälpa drivna ungdomar att identifiera sina värderingar för att sedan ge dem verktygen att engagera sig i frågor som är kopplade tillvärderingarna. Det är en del av arbetet på Raoul Wallenberg Difference Makers. Michael Wernstedt talade också om vikten av att våga tro på det man vill trots motstånd från allmänheten. Själv möttes han inte direkt av hurrarop när han sa upp sig från sitt jobb som advokat för att göra något helt annat.

- Och när Raoul Wallenberg sa att han skulle åka till kriget var det säkert många som sa att ska du verkligen det, det är ju så farligt. Men han åkte ändå.