Arkiv: Mandatperioden 5 oktober 2010–2 oktober 2014

Nyamko Sabuni lämnar regeringen

Statsrådet Nyamko Sabuni har, på egen begäran, entledigats från sitt uppdrag som statsråd. Hon var integrations- och jämställdhetsminister 2006-2010 och har därefter varit jämställdhets- och biträdande utbildningsminister. Sabuni har också avsagt sig sin plats i Sveriges Riksdag.

-Jag har sedan länge bestämt mig för att inte kandidera till riksdagen i valet 2014, och har därför kommit fram till att jag bör ge en efterträdare tid att komma in i jobbet i god tid före valet.

-Jag är mycket tacksam över allt det stöd jag har fått från så många under åren som minister. Jag är tacksam för förtroendet att få vara statsråd som först Lars Leijonborg och sedan Jan Björklund har visat mig.

-Jag är särskilt stolt över etableringsreformen, en sammanhållen diskrimineringslagstiftning, kampen mot våld mot kvinnor och kampen mot hedersvåld.


Folkpartiledaren Jan Björklund säger i en kommentar:

-Jag beklagar att Nyamko Sabuni bestämt sig för att inte kandidera för återval 2014.

-Nyamko Sabuni har varit en orädd politiker som vågat säga sitt hjärtas mening, inte minst i de ofta kontroversiella integrationsfrågorna. Hon har gjort tydliga avtryck inom integrations- och jämställdhetspolitiken i Sverige.

-Nyamko Sabuni är en förebild för unga invandrarkvinnor. Hon kom till Sverige från Burundi när hon var tolv, och hon har visat att allt är möjligt. Jag vill tacka Nyamko Sabuni för de insatser hon gjort i regeringen.


Nyamko Sabuni och Jan Björklund finns tillgängliga för kommentarer i dag klockan 9.00, Pressrummet, Rosenbad.


Kontakt

Anders Andrén
work 08-405 10 00
Yoav Bartal
Pressekreterare hos Nyamko Sabuni
work 08-405 10 00