Arkiv: Mandatperioden 5 oktober 2010–2 oktober 2014

Carl Bildt möter turkiska och brasilianska utrikesministrarna

Utrikesminister Carl Bildt inleder idag ett besök i turkiska Izmir på inbjudan av Turkiets utrikesminister Ahmet Davutoglu. I sällskap med sin brasilianske kollega Antonio de Aguiar Patriota ska Carl Bildt tala på det turkiska utrikesdepartementets årliga chefsmöte, som i år äger rum i staden.

- Besöket ger tillfälle till både formella och informella möten med ministrar och diplomater från två länder som är allt viktigare aktörer både i sina regionala sammanhang och på det globala planet. Ministrarna Davutoglu och Patriota är dessutom två kolleger som jag regelbundet har utbyte med, säger Carl Bildt.


Detta är det andra trepartsmötet på kort tid mellan de turkiska, brasilianska och svenska utrikesministrarna. Det första ägde rum i september 2012 i anslutning till FN:s generalförsamling i New York.


Förutom bilaterala möten med de turkiska och brasilianska utrikesministrarna kommer Carl Bildt fram till söndag också bland annat träffa företrädare för Izmirs lokala ledning och företagare samt besöka Izmirs universitet. Izmir är Turkiets tredje största stad och har på senare år genomgått ett kraftigt ekonomiskt uppsving.


- Det är intressant att komma till en stad som så tydligt illustrerar Turkiets ekonomiska framväxt och strävan att bygga en stabil demokrati. Ett välkomnande av Turkiet in i EU-familjen skulle därför vara en viktig signal till hela regionen samtidigt som det skulle bidra till en tryggare omvärld, och Sverige verkar för att detta ska hända. Turkiet är ett land som Sverige har nära band till, inte minst mänskliga sådana. Landet spelar också en särskilt viktig roll med tanke på den senaste tidens dramatiska utveckling i dess närområde, fortsätter Carl Bildt.


Kontakt

Erik Zsiga
Pressekreterare
work 08-405 10 00