Arkiv: Mandatperioden 5 oktober 2010–2 oktober 2014

Nordiska samarbetsministern Ewa Björling inviger Nordens dag

På Nordens dag, lördagen den 23 mars kl 13.00, inviger Sveriges nordiska samarbetsminister, Ewa Björling, "Nordiska dagar" på Nordiska kompaniet (NK) i Stockholm. Sverige är i år ordförande i det Nordiska Ministerrådet och Ewa Björling är ansvarig minister.

- Nordens dag är en viktig dag att uppmärksamma, speciellt med tanke på det goda samarbetet vi har med våra nordiska grannar. Vi har mycket gemensamt och försöker tillsammans att lösa gränshinder och andra problem för att underlätta för våra medborgare att röra sig över gränserna. Vi nordbor har mycket att vara stolta över, som vår vackra natur, goda mat och våra kreativa invånare, säger Ewa Björling, nordisk samarbetsminister.


Nordens dag firas i de nordiska länderna för att uppmärksamma Helsingforsavtalet som undertecknades den 23 mars 1962. Avtalet är grunden för det nordiska samarbetet och stadgar samarbete mellan de nordiska länderna inom en rad områden bland annat kulturellt, rättsligt, ekonomiskt och socialt. En av grundstenarna är rätten för nordiska medborgare att arbeta och bosätta sig i annat nordiskt land.

"Nordiska dagar" på NK kommer att bjuda på ett program med Nordens mest kända kockar b. la. Daniel Räms, Årets Kock 2013, musiker, författare och designers. Bland deltagarna finns bland annat författaren Monica Fagerholm, Fashion Scandinavias Dorothea Gundtoft, norske paralympiske guldmedaljören Cato Pedersen och svensk-samisk artisten Sofia Jannok. Moderator under Nordens dag är Staffan Dopping. Arrangör för "Nordiska dagar" är Föreningen Norden i samarbete med NK.


Kontakt

Monica Enqvist
Pressekreterare
work 08-405 10 00