Från och med
 -
Till och med
Visar 1-10 av de 3342 senaste notiserna
Ban Ki Moon i FN:s generalförsamling Foto: UN Photo/Eskinder Debebe

Ebola och klimatet i fokus när FN:s generalförsamling samlas

Tisdagen den 16 september inledde FN:s generalförsamling sin 69:e session. Mellan 16 september och 1 oktober samlas politiker, ambassadörer och ministrar från hela världen i FN:s generalförsamling i New York för att diskutera hela det spektrum av internationella frågor som ryms inom ramen för FN-arbetet. Själva huvuddebatten (general debate) startar den 24 september. Vid sidan av programmet i FN genomförs en rad utrikespolitiska sidoaktiviteter och möten.

Temat för årets allmänna debatt är förhandlingarna om den nya utvecklingsagendan Post-2015 som ska ta vid när FN:s Millenniemål löper ut nästa år. ("Delivering on and Implementing a Transformative Post-2015 Development Agenda"). Men även klimatfrågan och ebolautbrottet i västra Afrika kommer att stå i fokus.

Generalförsamlingens ordförande för den 69:e sessionen är Ugandas utrikesminister Sam Kahamba Kutesa.

Bildt talade på demokratikonferens i Aten

Utrikesminister Carl Bildt var måndagen den 15 september en av paneldeltagarna vid en stor demokratikonferens i Greklands huvudstad Aten. Diskussionen fick en särskild innebörd med tanke på det svenska valet och dess resultat dagen före.

Avtalet mellan EU och Ukraina ratificerades

Europaparlamentet röstade i dag med stor majoritet för att ratificera associeringsavtalet mellan EU och Ukraina. Samtidigt ratificerade Ukrainas parlament avtalet. Omröstningarna skedde parallellt, och de bägge parlamenten var uppkopplade via videolänk.

Utvidgade sanktioner mot Ryssland

EU utvidgar idag sanktionerna mot Ryssland. Beslutet är en följd av Rysslands aggression mot Ukraina. Ryska reguljära förband har förts in på ukrainskt territorium och inflödet av materiel och stridande personal har fortsatt över gränsen från Ryssland. Samtidigt består Rysslands olagliga annektering av Krim.

Utrikesminister Carl Bildt med nordiska och baltiska kollegor. F Utrikesminister Carl Bildt med nordiska och baltiska kollegor. Foto: Estlands utrikesministerium

Nordiskt-baltiskt uttalande om bortförd estnisk polis

Utrikesministrarna i de nordiska och baltiska länderna möttes den 11-12 september i Estlands huvudstad Tallinn. Situationen i Ukraina, Syrien och Irak var bland annat uppe till diskussion. Utrikesministrarna antog också ett gemensamt uttalande där de uttryckte djup oro över incidenten den 5 september, då en estnisk polis i tjänst bortfördes från estniskt territorium av rysk säkerhetstjänst. Carl Bildt representerade Sverige vid mötet.

Cecilia Malmström föreslås bli handelskommissionär

På onsdagen meddelade EU-kommissionens tillträdande ordförande Jean-Claude Juncker hur posterna fördelas i den nya kommissionen. Sveriges kommissionär Cecilia Malmström föreslås ansvara för handelsfrågor.

-Jag är glad och hedrad över att ha nominerats att få ansvar för handelsfrågor i den nya EU-kommissionen. Det är en viktig post för Sverige och ett bevis för att vi ses som en tung europeisk spelare, säger Cecilia Malmström.

Transatlantic trends Bild: transatlantictrends.org

Sverige sticker ut om invandring

Det svenska folket värdesätter EU-medlemskapet, känner sig mindre påverkade av den ekonomiska krisen än andra EU-länder och är överlag positivt inställda till invandring. Det visar den omfattande årliga opinionsundersökningen Transatlantic Trends som släpps idag.

Undersökningen genomfördes i juni 2014 i tretton länder inklusive Sverige, USA och Ryssland. Studien publiceras av den politiskt oberoende Washingtonbaserade tankesmedjan German Marshall Fund och italienska Compagnia di San Paolo, med stöd från bland andra svenska utrikesdepartementet.

Rita Mahato, Nepal, får årets Per Anger-pris. Foto: WOREC Rita Mahato, Nepal, får årets Per Anger-pris. Foto: WOREC

Årets Per Anger-pris till Rita Mahato från Nepal

Årets Per Anger-pris tilldelas den nepalesiska människorättsförsvararen Rita Mahato för hennes arbete för våldsutsatta kvinnor i Nepal. På uppdrag av regeringen delar Forum för levande historia årligen ut Per Anger-priset till en person som med stort mod och initiativförmåga utan egen vinning gjort demokratifrämjande och humanistiska insatser.

Du behöver antingen installera Adobe Flash Player eller aktivera JavaScript för att se filmen.

Ladda ner Adobe Flash Player kostnadsfritt.

Intervjuer med ambassadörer

Andreas von Beckerath ambassadör i Ukraina, Björn Lyrvall, ambassadör i USA och Annika Ben David ambassadör i Demokratiska Republiken Kongo intervjuades i samband med UD:s chefsmöte om sina respektive posteringar och vilka utmaningar de möter. Intervjuerna är på engelska.

Foto: Nato

Bildt på möte om hjälp till Afghanistan

Sverige är representerat vid Natos toppmöte i brittiska Newport den 4-5 september. Detta med anledning av Sveriges partnerskap med Nato. Förutom utrikesminister Carl Bildt och försvarsminister Karin Enström medverkar också överbefälhavare Sverker Göransson.