Från och med
 -
Till och med
Visar 841-850 av de 3315 senaste notiserna

UD:s förtjänstmedalj till våra medhjälpare i Libyen

Den svenska utrikesförvaltningens kapillära finmaskiga nätverk utgörs av honorärkonsulerna och deras medarbetare. Tre personer som med stor självuppoffring stod upp för svenska intressen och hjälpte utsatta svenskar under inbördeskriget i Libyen dekorerades på fredagen med UD:s förtjänstmedalj av kabinettssekreterare Frank Belfrage.

Du behöver antingen installera Adobe Flash Player eller aktivera JavaScript för att se filmen.

Ladda ner Adobe Flash Player kostnadsfritt.

"Näringslivet motorn för hållbar tillväxt" - Rapport om en global vision för hållbar utveckling

- Människan måste stå i centrum och näringslivet är motorn för hållbar tillväxt, sade Gunilla Carlsson i samband med att rapporten "A Future Worth Choosing" lanserades. Det är FN:s högnivåpanel för global hållbarhet som på uppdrag av FN:s generalsekreterare tagit fram rapporten som presenterar en global vision för hållbar tillväxt och välstånd.

Ewa Björling deltar vid presentation av musikbranschens statistik

Handelsminister Ewa Björling håller torsdag den 23 februari ett anförande vid Musiksveriges presskonferens i samband med presentationen av musikbranschens statistik.
- Svensk musikexport bidrar till ökad kännedom om och större nyfikenhet på Sverige i utlandet. Detta är oerhört viktigt i en globaliserad värld där länder tävlar sinsemellan om uppmärksamhet och innebär också att stora värden tillförs vårt land såväl konstnärligt som ekonomiskt, säger Ewa Björling.

Biståndsministern i Liberia för att följa upp det svenska humanitära biståndet

Tisdag-onsdag besökte biståndsminister Gunilla Carlsson Liberia för att bland annat titta närmare på det humanitära arbetet och hur Sveriges humanitära stöd, som bland annat kanaliseras genom FN, kommer människorna till del. Biståndsministern besökte under tisdagen flyktinglägret Solo - ett av fyra flyktingläger i landet - som tar emot flyktingar från Elfenbenskusten.

Utrikesminister Carl Bildt och John Chipman från tankesmedjan IISS. Foto: Jessica Olausson/UD

Carl Bildt uppmärksammar ökat samarbete om Arktis

Utrikesminister Carl Bildt har den 21 februari deltagit i ett seminarium om den regionala säkerheten och utmaningarna i Arktis. Mötet ägde rum i London på Institute for Strategic Studies (IISS). Sverige innehar just nu ordförandeskapet i Arktiska rådet och Carl Bildt berättade om Sveriges nuvarande och framtida roll i regionen.

Ewa Björling - för ett gränslöst Norden

Ministern för nordiskt samarbete, Ewa Björling, deltar i mötet med de nordiska samarbetsministrarna på Voksenåsen i Oslo den 21-22 februari. Ämnen som ska avhandlas under resan är bland annat aktuella gränshinder, förslag om att reformera Nordiska Ministerrådets budget samt det nordiska arbetet för att stärka transparens och företagens sociala ansvar i Ryssland.

Foto: Utrikesdepartementet

Miljöskydd och väpnade konflikter i fokus

Miljön utsätts för stora påfrestningar vid väpnade konflikter. Vid ett internationellt möte arrangerat av Juridiska fakulteten i Lund den 16-17 februari diskuterade experter från olika länder frågan om skydd för miljön i väpnade konflikter.
- Exemplen på hur väpnade konflikter påverkar miljön kan göras lång, säger UD:s folkrättsrådgivare Marie Jacobsson som inledningstalade vid mötet.

"EU:s inre marknad en hörnsten i det europeiska samarbetet"

- EU:s inre marknad utgör en hörnsten i det europeiska samarbetet och är central för att skapa hållbar tillväxt, ökad konkurrenskraft, sysselsättning och välfärd i Europa. Det säger handelsminister Ewa Björling inför EU:s konkurrenskraftsråd i Bryssel den 20 februari. Björling kommer att diskutera flera av inremarknadsaktens förslag som alla syftar till att stärka Europas tillväxt och konkurrenskraft.

Carl Bildt, FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon och Österrikes statssekreterare Wolfgang Waldner. Foto: Jessica Olausson/UD

Carl Bildt och Ban Ki-moon vill se provstoppsavtalet träda ikraft

Utrikesminister Carl Bildt fortsätter idag sitt besök i Wien med samtal om nedrustning, icke-spridning och kärnämneskontroll. Under en ceremoni för att uppmärksamma 15-årsjubileet för CTBTO (Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organisation) uppmanade FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon och Carl Bildt kvarvarande länder att ratificera provstoppsavtalet.

Opiumvallmon. Största delen av allt opium kommer idag från Afghanistan. Foto: Flickr/KevinJewell (cc)

Kampen mot narkotika viktig del i svenskt engagemang för Afghanistan

Utrikesminister Carl Bildt är i dag i Wien för att diskutera hur arbetet mot narkotika i och från Afghanistan kan stärkas. Vid ministermötet med den så kallade Parispakten argumenterade Carl Bildt för ökat regionalt samarbete, och för bättre insatser för att motverka korruption och organiserad brottslighet.
- Produktion och smuggling av narkotika undergräver hela utvecklingen mot ett mer fredligt, demokratiskt och välmående Afghanistan. Kampen mot narkotikahandeln är, och måste fortsätta att vara, en prioriterad del av vårt gemensamma stöd till landet, konstaterade Carl Bildt i sitt inlägg.