Från och med
 -
Till och med
Visar 741-750 av de 3328 senaste notiserna

Afghanistan och Mellanöstern på utrikesministrarnas dagordning

Måndagen den 14 maj träffas EU:s utrikesministrar i Bryssel för att bland annat diskutera EU:s fortsatta engagemang i Afghanistan. Vidare ska ministrarna diskutera fredsprocessen i Mellanöstern och då särskilt hur EU bäst kan bidra till konkreta förbättringar på marken, framförallt på Västbanken. Från Sverige deltar utrikesminister Carl Bildt.

Foto: Catarina Axelsson/UD

Jan Eliasson gratulerades på UD

Igår tog biståndsminister Gunilla Carlsson emot Jan Eliasson och ett 100-tal representanter från det civila samhället, alla representanter för det svenska biståndsarbetet i världen. Sammankomsten var ett tillfälle att gratulera Jan Eliasson till sitt kommande uppdrag som vice generalsekreterare i FN samt att få veta hur han ser på framtida möjligheter och utmaningar i FN-organisationen.

Slum i Nairobi EU:s nya biståndspolicy föreslås ha större fokus på de fattigaste länderna. Här slumområde i Nairobi. Foto: Johan Lindskog/Sida.

EU:s nya biståndspolicy diskuteras

En diskussion om EU:s nya biståndspolicy, Agenda for Change, står på dagordningen när EU:s biståndsministrar träffas i Bryssel i rådet för utrikesfrågor den 14 maj. Från Sverige deltar biståndsminister Gunilla Carlsson.

Ewa BJörling under besöket på Subtopia. Foto: Moa Tivell-Rosén/UD

Handelsministern besökte Subtopia - kreativt kluster i Alby

Idag besökte Ewa Björling det kreativa klustret och nätverket Subtopia i Alby strax utanför Stockholm. I den före detta industrilokalen arbetar idag ett sextiotal företag och organisationer med olika konst- och kulturformer. Verksamhetens målsättning är att utveckla upplevelseindustrin med fokus på framförallt cirkus, film och entreprenörskap. De kreativa näringarna ses här som bidragande faktor för tillväxt. På Subtopia fick Ewa Björling bland annat berättat för sig att idag är svensk nycirkus vad landets näringsliv skulle vilja vara - innovativ, fräsch och djärv.

Biståndsminister Gunilla Carlsson och Luis Alberto Moreno. Foto: Catarina Axelsson/UD

Gunilla Carlsson träffade presidenten för Inter-amerikanska utvecklingsbanken (IDB)

Biståndsminister Gunilla Carlsson träffade idag Luis Alberto Moreno för samtal om bland annat klimat och hållbar utveckling inom ramen för den kommande Rio+20-konferensen, i både lokal och global kontext. Samtalet berörde även frågor om biståndets effektivitet och transparens.

Ewa Björling och en av studenterna som fick diplom idag, Diana Chernetska som studerar vid högskolan i Halmstad. Foto: Linn Duvhammar/UD

24 nya "Global Swedes"

Idag hölls en diplomeringsceremoni för 24 utländska studenter som läser vid universitet och högskolor i Sverige, de har alla utmärkt sig inom områden relaterade till innovation och entreprenörskap. Handelsminister Ewa Björling delade ut diplom och studenterna fick utmärkelsen Global Swede - en förhoppning om att de efter avklarad examen kan bli utmärkta ambassadörer för en positiv bild av Sverige.

Albaniens utrikesminister Haxhinasto (mitten) på besök hos utrikesminister Carl Bildt. Foto: Hanna Björnfors/UD

Bildt träffade Albaniens utrikesminister

Albaniens utrikesminister Edmund Haxhinasto träffade idag Carl Bildt på Utrikesdepartementet i Stockholm. Samtalet rörde bland annat de bilaterala relationerna, där det konstaterades att det finns stor potential till ökad handel mellan länderna. Utrikesminister Haxhinasto uttryckte också förhoppning om fortsatta steg i Albaniens EU-närmande, vilket Bildt utlovade svenskt stöd för. De båda utrikesministrarna talade även om det politiska läget i regionen, framförallt om situationen i Makedonien och relationerna mellan Serbien och Kosovo.

Malahat Nasibova vid prisceremonin, Reportrar utan gränsers pressfrihetspris 2012, i UD:s pressrum torsdagen den 3 maj. Foto: Jan Janonius/UD (CC) Malahat Nasibova vid prisceremonin, Reportrar utan gränsers pressfrihetspris 2012, i UD:s pressrum torsdagen den 3 maj. Foto: Jan Janonius/UD (CC)

Pressfrihetspriset till journalist från Azerbajdzjan

Torsdagen den 3 maj - på pressfrihetens dag - delade den svenska sektionen av Reportrar utan gränser ut årets pressfrihetspris till journalisten Malahat Nasibova från Azerbajdzjan. Priset fick hon för sitt modiga arbete för pressfrihet, yttrandefrihet, demokrati och mänskliga rättigheter i landet.

De nordiska utrikesministrarna. Foto: Arkivfoto, Magnus Fröderberg/norden.org

Nordiskt utrikesministermöte om fördjupat samarbete

Vid ett nordiskt ministermöte idag i Stavanger diskuterades fortsatt och fördjupat utrikes- och säkerhetspolitiskt samarbete.

- Det nordiska samarbetet är betydelsefullt för Sverige. Det tar sig en rad konkreta uttryck i allt från samlokalisering av ambassader till en stark, gemensam röst i Vängruppen för Syriens folk och för kvinnors rättigheter i konfliktsituationer. Våra regelbundna möten ger också utmärkta tillfällen till informell diskussion om aktuella internationella frågor, kommenterar utrikesminister Carl Bildt.

Sveriges WTO-ambassadör utsedd att leda Liberias anslutning till WTO

Den första maj bekräftade WTO:s Allmänna råd valet av Joakim Reiter, Sveriges WTO-ambassadör, till ordförande för arbetsgruppen för Liberias anslutning till WTO. Liberia ansökte om medlemskap i juni 2007 och arbetsgruppen upprättades senare samma år.