Från och med
 -
Till och med
Visar 731-740 av de 3326 senaste notiserna

Ukraina bortom fotbolls-EM

På måndagen deltog utrikesminister Carl Bildt i EU:s utrikesministermöte och biståndsminister Gunilla Carlsson i biståndsministermötet i Bryssel.

Afghanistan och fredsprocessen i Mellanöstern stod i fokus vid utrikesministrarnas möte. Dessutom diskuterade de olika frågor med anledning av sommarens fotbolls-EM i Ukraina. Utrikesminister Carl Bildt efterlyser åtgärder som kan förbättra relationen mellan EU och Ukraina på lång sikt.

Tom fotbollsläktare i Ukraina. Foto: Marco Fieber/Flickr (CC)

Carl Bildt:

Dialogen med Ukraina sträcker sig bortom fotbolls-EM - mer om utrikesministrarnas möte(artikel)
Slumområde i Nairobi.

Biståndsministermötet:

Tydligare prioriteringar av EU:s biståndsinsatser (artikel)
Ceremonins talare från vänster: Frank Belfrage, Jan Eliasson, William J Burns, Per Westerberg och Mark Brzezinski. Foto/UD Ceremonins talare från vänster: Frank Belfrage, Jan Eliasson, William J Burns, Per Westerberg och Mark Brzezinskis. Foto/UD

Invigning av Raoul Wallenbergs minnesträd vid amerikanska ambassaden

På måndagskvällen firades Raoul Wallenbergs 100-års jubileum vid amerikanska ambassaden i Stockholm. En hästkastanj planterades i parken utanför ambassadör Mark Brzezinskis residens till minne av den svenska hjälten. Under ceremonin talade bland andra USA:s vice utrikesminister William J Burns och FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson.

Arktiska rådets vice utrikesministrar och urfolksrepresentanter. Foto: Info Rosenbad/Martina Huber.

Arktiska rådets vice utrikesministrar möts i Stockholm

Igår, tisdag, träffades de vice utrikesministrarna från Arktiska rådets åtta medlemsländer i Stockholm. Under mötet beslutades det om regler kring upprättandet av ett nytt permanent sekretariat, en kommunikationsstrategi antogs och beslut om att starta ett nytt forskningsprojekt om klimatförändringar och miljöpåverkan fattades.

Tävlingen för gymnasieelever avslutad

Tävlingen för gymnasieelever på temat hållbar utveckling som biståndsminister Gunilla Carlsson utlyst inför FN:s hållbarhetskonferens Rio+20 är nu avslutad. Sista dag för att skicka in sitt tal var fredagen den 11 maj. Tusen tack för alla bidrag som kommit in, över 160 tal, och för ert fantastiska engagemang! Arbetet med att välja ut en vinnare som får följa med till Rio är i gång. Senast fredag den 18 maj kommer vi att meddela vem som har vunnit på tävlingens sida (se länk nedan). Vinnaren kommer även att meddelas personligen.

Konferens om mänskliga rättigheter och företagande

Under ordförandeskapskonferensen 2009 höll Sverige en konferens som lade grunden till att FN:s ramverk för mänskliga rättigheter och företagande är införlivat i EU:s nya CSR-meddelande samt OECD:s riktlinjer för multinationella företag. Implementeringsprocessen är idag inledd och ett steg i processen var Business & Human Rights konferensen i Köpenhamn den 7-8 maj, arrangerat av det danska EU ordförandeskapet.

Gunilla Carlsson och Michel Sidibé. Foto: UNAIDS

Ungas engangemang viktigt

Igår träffade Biståndsminister Gunilla Carlsson UNAIDS chef Michel Sidibé i Geneve. Vikten av att få med unga människor i arbetet för global hälsa stod högt på agendan.

- Vi måste engagera en ny generation unga människor för att forma framtidens agenda i våra internationella institutioner, så att de anpassas efter utmaningarna i deras värld. Vi vill att framtida generationer ska ha förtroende för det internationella samarbetet och påverka och förändra de internationella institutionerna så de anpassas efter tiden de lever i, säger Gunilla Carlsson.

Nytt frimärke hedrar Raoul Wallenberg

Med anledning av att Raoul Wallenberg i år skulle ha fyllt 100 år hedras han med ett nytt frimärke. Första försäljningsdag för frimärket är idag, torsdag den 10 maj 2012. Frimärket visar två porträttfotografier av Raoul Wallenberg från olika perioder av hans liv. Frimärket ingår i ett miniark som även visar en vy från Budapest där han verkade under andra världskriget, ett av de skyddspass som utfärdades av svenska legationen för att rädda ungerska judar undan Förintelsen samt ett motiv med Raoul Wallenbergs namnteckning.

Carl Bildt talar och visar en presentation för stundenter på Stockholms universitet. Carl Bildt talar och visar en presentation för studenter på Stockholms universitet. Foto: Hanna Björnfors/UD (CC)

EU-ministern och utrikesministern talade på Europadagen

Onsdagen den 9 maj - på Europadagen - talade utrikesminister Carl Bildt och EU-minister Birgitta Ohlsson bland annat för studenter på Stockholms universitet.

Samtidigt som det inte saknas ekonomiska såväl som politiska utmaningar i ett antal medlemsländer, så fortsätter EU-samarbetet att fungera, och tjäna som förebild för andra länder och regioner runt om i världen.

Carl Bildt och Birgitta Ohlsson

Webbfilm: Carl Bildt och Birgitta Ohlsson


Se talen av Carl Bildt och Birgitta Ohlsson plus frågestunden med studenter på Stockholms universitet.
Student intervjuas

Webbfilm: Intervjuer med studenter


Se korta intervjuer på Europadagen med fyra stundenter om de viktigaste EU-frågorna.

Afghanistan och Mellanöstern på utrikesministrarnas dagordning

Måndagen den 14 maj träffas EU:s utrikesministrar i Bryssel för att bland annat diskutera EU:s fortsatta engagemang i Afghanistan. Vidare ska ministrarna diskutera fredsprocessen i Mellanöstern och då särskilt hur EU bäst kan bidra till konkreta förbättringar på marken, framförallt på Västbanken. Från Sverige deltar utrikesminister Carl Bildt.

Foto: Catarina Axelsson/UD

Jan Eliasson gratulerades på UD

Igår tog biståndsminister Gunilla Carlsson emot Jan Eliasson och ett 100-tal representanter från det civila samhället, alla representanter för det svenska biståndsarbetet i världen. Sammankomsten var ett tillfälle att gratulera Jan Eliasson till sitt kommande uppdrag som vice generalsekreterare i FN samt att få veta hur han ser på framtida möjligheter och utmaningar i FN-organisationen.