Från och med
 -
Till och med
Visar 741-750 av de 3342 senaste notiserna
Från vänster: Felix König, Alva Snis Sigtryggson, Gunilla Carlsson, Evangelina Lindberger och Fazeela Zaib. Foto: Jenny Häggmark/UD

Gunilla Carlsson träffar ungdomsrepresentanterna för Rio+20

I dag träffade Gunilla Carlsson de ungdomsrepresentanter som ingår i den svenska delegationen till Rio+20, FN:s konferens om hållbar utveckling, som äger rum i Rio de Janeiro den 20-22 juni. Ungdomsrepresentanterna består av Alva Snis Sigtryggsson och Felix König, båda från LSU, Sveriges ungdomsorganisationer, samt Fazeela Zaib från Islamic Relief.

Med på mötet var även Evangelina Lindberger från Globala gymnasiet i Stockholm, vinnare av den tävling för gymnasieelever som Gunilla Carlsson utlyst inför Rio-konferensen. Tävlingen gick ut på att skriva ett tal om hållbar utveckling. Evangelina Lindbergers tal har titeln "Drömmar om en hållbar framtid" och handlar bland annat om utmaningarna och möjligheterna med den ökande urbaniseringen. Evangelina Lindberger ingår också i den svenska delegationen till Rio.

Natotoppmötet i Chicago om Afghanistan. Foto: Nato

Reinfeldt, Bildt och Enström på toppmöte om Afghanistan i Chicago

Vid Natotoppmötet i Chicago deltog Sveriges stats-, utrikes- och försvarsminister vid ett särskilt toppmöte om Afghanistan. Fokus för mötet var övergången av säkerhetsansvaret från internationella styrkor till afghanska säkerhetsstyrkor.

Thomas Hammarberg Foto: Utrikesdepartementet

Perspektiv på mänskliga rättigheter i Europa

Thomas Hammarberg, som nyligen avslutat sin tjänst som kommissionär för mänskliga rättigheter vid Europarådet, var inbjuden till ett seminarium arrangerat av UD den 22 maj. Representerade vid mötet var bland andra justitiekanslern, diskrimineringsombudsmannen, barnombudsmannen och ansvariga för olika rättighetsfrågor inom Regeringskansliet.

Raoul Wallenberg hedras i Warszawa

Måndag den 21 maj hedras Raoul Wallenbergs minne på Judiska teatern i Warszawa med anledning av jubileumsåret 2012. Utställning, musik, film, trädplantering och paneldiskussioner ingår i programmet.
Regeringens samordnare för Raoul Wallenbergåret, Olle Wästberg, kommer att delta liksom Ungerns statssekreterare i utrikespolitiska frågor, Iván Bába och Wladyslaw Bartoszweski, före detta utrikesminister och Auschwitzfånge.

Sara Zetterqvist på UD:s enhet för press, information och kommunikation är en av många som ser till att journalisterna får det de behöver. Foto: UD/Catarina Axelsson

Nu riggas det inför dopet

I UD:s pressrum fixas det för fullt för att ge service till de drygt 400 ackrediterade journalisterna som väntas till Stockholm i samband med det kungliga dopet. Intresset är stort inte minst från tyska medier. De flesta journalisterna väntas checka in på måndag, dagen före prinsessan Estelles dop i Slottskyrkan.

- För oss finns det en direkt koppling till Sverigefrämjandet, säger Claes Jernaeus, chef för UD:s pressrum. Det bästa vore om det blev rubriker i stil med: "Sweden - the old monarchy with the modern lifestyle".

Utrikesminister Carl Bildt träffade Kanadas utrikesminister John Baird. Foto: UD/Anna Charlotta Johansson (cc)

Utmaningar för Arktis i fokus på utrikesministerns resa i Kanada

Sverige har nått halvtid för ordförandeskapet i Arktiska rådet. Utrikesminister Carl Bildt är på resa i Kanada för politiska samtal med Kanadas utrikes-, försvars- och hälsominister om frågor som bland annat rör Arktis och det Arktiska rådets arbete.

Ukraina bortom fotbolls-EM

På måndagen deltog utrikesminister Carl Bildt i EU:s utrikesministermöte och biståndsminister Gunilla Carlsson i biståndsministermötet i Bryssel.

Afghanistan och fredsprocessen i Mellanöstern stod i fokus vid utrikesministrarnas möte. Dessutom diskuterade de olika frågor med anledning av sommarens fotbolls-EM i Ukraina. Utrikesminister Carl Bildt efterlyser åtgärder som kan förbättra relationen mellan EU och Ukraina på lång sikt.

Tom fotbollsläktare i Ukraina. Foto: Marco Fieber/Flickr (CC)

Carl Bildt:

Dialogen med Ukraina sträcker sig bortom fotbolls-EM - mer om utrikesministrarnas möte(artikel)
Slumområde i Nairobi.

Biståndsministermötet:

Tydligare prioriteringar av EU:s biståndsinsatser (artikel)
Ceremonins talare från vänster: Frank Belfrage, Jan Eliasson, William J Burns, Per Westerberg och Mark Brzezinski. Foto/UD Ceremonins talare från vänster: Frank Belfrage, Jan Eliasson, William J Burns, Per Westerberg och Mark Brzezinskis. Foto/UD

Invigning av Raoul Wallenbergs minnesträd vid amerikanska ambassaden

På måndagskvällen firades Raoul Wallenbergs 100-års jubileum vid amerikanska ambassaden i Stockholm. En hästkastanj planterades i parken utanför ambassadör Mark Brzezinskis residens till minne av den svenska hjälten. Under ceremonin talade bland andra USA:s vice utrikesminister William J Burns och FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson.

Arktiska rådets vice utrikesministrar och urfolksrepresentanter. Foto: Info Rosenbad/Martina Huber.

Arktiska rådets vice utrikesministrar möts i Stockholm

Igår, tisdag, träffades de vice utrikesministrarna från Arktiska rådets åtta medlemsländer i Stockholm. Under mötet beslutades det om regler kring upprättandet av ett nytt permanent sekretariat, en kommunikationsstrategi antogs och beslut om att starta ett nytt forskningsprojekt om klimatförändringar och miljöpåverkan fattades.

Tävlingen för gymnasieelever avslutad

Tävlingen för gymnasieelever på temat hållbar utveckling som biståndsminister Gunilla Carlsson utlyst inför FN:s hållbarhetskonferens Rio+20 är nu avslutad. Sista dag för att skicka in sitt tal var fredagen den 11 maj. Tusen tack för alla bidrag som kommit in, över 160 tal, och för ert fantastiska engagemang! Arbetet med att välja ut en vinnare som får följa med till Rio är i gång. Senast fredag den 18 maj kommer vi att meddela vem som har vunnit på tävlingens sida (se länk nedan). Vinnaren kommer även att meddelas personligen.