Från och med
 -
Till och med
Visar 751-760 av de 3350 senaste notiserna
Thomas Hammarberg Foto: Utrikesdepartementet

Perspektiv på mänskliga rättigheter i Europa

Thomas Hammarberg, som nyligen avslutat sin tjänst som kommissionär för mänskliga rättigheter vid Europarådet, var inbjuden till ett seminarium arrangerat av UD den 22 maj. Representerade vid mötet var bland andra justitiekanslern, diskrimineringsombudsmannen, barnombudsmannen och ansvariga för olika rättighetsfrågor inom Regeringskansliet.

Raoul Wallenberg hedras i Warszawa

Måndag den 21 maj hedras Raoul Wallenbergs minne på Judiska teatern i Warszawa med anledning av jubileumsåret 2012. Utställning, musik, film, trädplantering och paneldiskussioner ingår i programmet.
Regeringens samordnare för Raoul Wallenbergåret, Olle Wästberg, kommer att delta liksom Ungerns statssekreterare i utrikespolitiska frågor, Iván Bába och Wladyslaw Bartoszweski, före detta utrikesminister och Auschwitzfånge.

Sara Zetterqvist på UD:s enhet för press, information och kommunikation är en av många som ser till att journalisterna får det de behöver. Foto: UD/Catarina Axelsson

Nu riggas det inför dopet

I UD:s pressrum fixas det för fullt för att ge service till de drygt 400 ackrediterade journalisterna som väntas till Stockholm i samband med det kungliga dopet. Intresset är stort inte minst från tyska medier. De flesta journalisterna väntas checka in på måndag, dagen före prinsessan Estelles dop i Slottskyrkan.

- För oss finns det en direkt koppling till Sverigefrämjandet, säger Claes Jernaeus, chef för UD:s pressrum. Det bästa vore om det blev rubriker i stil med: "Sweden - the old monarchy with the modern lifestyle".

Utrikesminister Carl Bildt träffade Kanadas utrikesminister John Baird. Foto: UD/Anna Charlotta Johansson (cc)

Utmaningar för Arktis i fokus på utrikesministerns resa i Kanada

Sverige har nått halvtid för ordförandeskapet i Arktiska rådet. Utrikesminister Carl Bildt är på resa i Kanada för politiska samtal med Kanadas utrikes-, försvars- och hälsominister om frågor som bland annat rör Arktis och det Arktiska rådets arbete.

Ukraina bortom fotbolls-EM

På måndagen deltog utrikesminister Carl Bildt i EU:s utrikesministermöte och biståndsminister Gunilla Carlsson i biståndsministermötet i Bryssel.

Afghanistan och fredsprocessen i Mellanöstern stod i fokus vid utrikesministrarnas möte. Dessutom diskuterade de olika frågor med anledning av sommarens fotbolls-EM i Ukraina. Utrikesminister Carl Bildt efterlyser åtgärder som kan förbättra relationen mellan EU och Ukraina på lång sikt.

Tom fotbollsläktare i Ukraina. Foto: Marco Fieber/Flickr (CC)

Carl Bildt:

Dialogen med Ukraina sträcker sig bortom fotbolls-EM - mer om utrikesministrarnas möte(artikel)
Slumområde i Nairobi.

Biståndsministermötet:

Tydligare prioriteringar av EU:s biståndsinsatser (artikel)
Ceremonins talare från vänster: Frank Belfrage, Jan Eliasson, William J Burns, Per Westerberg och Mark Brzezinski. Foto/UD Ceremonins talare från vänster: Frank Belfrage, Jan Eliasson, William J Burns, Per Westerberg och Mark Brzezinskis. Foto/UD

Invigning av Raoul Wallenbergs minnesträd vid amerikanska ambassaden

På måndagskvällen firades Raoul Wallenbergs 100-års jubileum vid amerikanska ambassaden i Stockholm. En hästkastanj planterades i parken utanför ambassadör Mark Brzezinskis residens till minne av den svenska hjälten. Under ceremonin talade bland andra USA:s vice utrikesminister William J Burns och FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson.

Arktiska rådets vice utrikesministrar och urfolksrepresentanter. Foto: Info Rosenbad/Martina Huber.

Arktiska rådets vice utrikesministrar möts i Stockholm

Igår, tisdag, träffades de vice utrikesministrarna från Arktiska rådets åtta medlemsländer i Stockholm. Under mötet beslutades det om regler kring upprättandet av ett nytt permanent sekretariat, en kommunikationsstrategi antogs och beslut om att starta ett nytt forskningsprojekt om klimatförändringar och miljöpåverkan fattades.

Tävlingen för gymnasieelever avslutad

Tävlingen för gymnasieelever på temat hållbar utveckling som biståndsminister Gunilla Carlsson utlyst inför FN:s hållbarhetskonferens Rio+20 är nu avslutad. Sista dag för att skicka in sitt tal var fredagen den 11 maj. Tusen tack för alla bidrag som kommit in, över 160 tal, och för ert fantastiska engagemang! Arbetet med att välja ut en vinnare som får följa med till Rio är i gång. Senast fredag den 18 maj kommer vi att meddela vem som har vunnit på tävlingens sida (se länk nedan). Vinnaren kommer även att meddelas personligen.

Konferens om mänskliga rättigheter och företagande

Under ordförandeskapskonferensen 2009 höll Sverige en konferens som lade grunden till att FN:s ramverk för mänskliga rättigheter och företagande är införlivat i EU:s nya CSR-meddelande samt OECD:s riktlinjer för multinationella företag. Implementeringsprocessen är idag inledd och ett steg i processen var Business & Human Rights konferensen i Köpenhamn den 7-8 maj, arrangerat av det danska EU ordförandeskapet.

Gunilla Carlsson och Michel Sidibé. Foto: UNAIDS

Ungas engangemang viktigt

Igår träffade Biståndsminister Gunilla Carlsson UNAIDS chef Michel Sidibé i Geneve. Vikten av att få med unga människor i arbetet för global hälsa stod högt på agendan.

- Vi måste engagera en ny generation unga människor för att forma framtidens agenda i våra internationella institutioner, så att de anpassas efter utmaningarna i deras värld. Vi vill att framtida generationer ska ha förtroende för det internationella samarbetet och påverka och förändra de internationella institutionerna så de anpassas efter tiden de lever i, säger Gunilla Carlsson.