Från och med
 -
Till och med
Visar 1-10 av de 3330 senaste notiserna
Foto: World Water Week in Stockholm

World Water Week pågår i Stockholm

Den här veckan pågår World Water Week i Stockholm. Det är det största internationella årliga mötet där planetens vattenrelaterade problem tas upp.
Biståndsminister Hillevi Engström höll idag ett öppningsanförande inför de över 2500 deltagare från ca 130 länder som rest hit för att delta.

Fördömande av rysk aggression

EU-toppmötet den 30 augusti fördömde den ryska aggressionen på ukrainskt territorium och krävde att samtliga trupper omedelbart dras tillbaka från Ukraina. Ryssland uppmanades på nytt att respektera Ukrainas territoriella integritet samt utnyttja sitt inflytande för att avväpna de separatister som strider mot de nationella styrkorna i östra Ukraina. Om så inte sker inom en vecka är fler ekonomiska sanktioner att vänta.

Ebolavirus. Foto: hukuzatuna/Flickr CC Ebolavirus. Foto: hukuzatuna/Flickr CC

Ebola i fler länder

Sedan februari i år pågår ett ebolautbrott i Västra afrika med konstaterade fall i Guinea, Liberia, Nigeria, Sierra Leone och Senegal. UD:s konsulära enhet får många frågor från svenska resenärer om ebolautbrottet. UD avråder från alla resor till Liberia, Sierra Leone och Guinea på grund av att det allmänna säkerhetsläget har försämrats som en följd av ebolautbrottet, dock inte på grund av risken för att bli smittad av ebola.

Ewa Björling vid världshandelsdagen. Foto: Björn Leijon, Stockholms handelskammare Ewa Björling höll ett anförande och deltog i en panel tillsammans med Joakim Reiter, WTO-ambassadör, David Mothander från Google och moderator var Fredrik Erixon, Ecipe, Bryssel. Foto: Björn Leijon, Stockholms handelskammare

Björling talade på världshandelsdagen

Torsdag 28 augusti deltog handelsminister Ewa Björling i världshandelsdagen som arrangeras av Stockholms handelskammare för att uppmärksamma världshandelns betydelse för den globala ekonomin.

Ambassadörerna Klas Molin och Charlotte Wrangberg intervjuas av P4 Göteborgs Linn Ohlsson. Foto: Jon Pelling/Regeringskansliet

Ambassadörerna utbildas och uppdateras

Den här veckan är ca 150 svenska ambassadörer hemresta till Sverige för Utrikesdepartementets årliga chefsmöte. Ett möte för utbildning och uppdateringar om bland annat världsläget och svensk policy.
På plats finns även utrikesminister Carl Bildt, biståndsminister Hillevi Engström och handelsminister Ewa Björling. Mötet inleddes i Göteborg i måndags och har sedan fortsatt i Stockholm.

På dessa platser kan man förtidsrösta utomlands. Bild: Vote Sverige/Google Maps

Förtidsröstningen i full gång på ambassaderna

Den 14 september är det dags för val i Sverige. Redan nu har förtidsröstningen börjat runt om i världen. Sammanlagt slår 236 ambassader, konsulat och andra röstlokaler upp portarna för röstmottagning perioden innan valet.

Carl Bildt besökte flyktingläger i Irak. Foto: Emilie af Jochnick Carl Bildt besökte flyktingläger i Irak. Foto: Emilie af Jochnick

Utrikesminister Carl Bildt besöker Irak

Bildt besöker Irak


Carl Bildt inledde på måndagen ett besök i Irak tillsammans med Kristalina Georgieva, EU:s kommissionär för humanitära frågor. De anlände under eftermiddagen till Bagdad för möten med bland andra Iraks tillförordnade utrikesminister Hussain al-Sharistani och president Faud Masum. Imorgon besöker Carl Bildt Erbil.

Utrikesministern besökte flyktingläger i Irak


Carl Bildt fortsatte på tisdagen sitt besök i Irak tillsammans med EU:s kommissionär för humanitära frågor, Kristalina Georgieva. Han var då i Erbil, huvudstad i den kurdiska provinsen (KRG). Om måndagens överläggningar i Bagdad ägnades mycket åt de politiska utmaningarna, så var fokus under tisdagen på de enorma humanitära behov som följt på ISIL:s brutala framfart.
Biståndsminister Hillevi Engström ger intervju efter presskonferensen om stödinsatserna i Irak. Foto: Catarina Axelsson/Regeringskansliet

Akuta stödinsatser på plats i Irak

Sverige har sedan krisens början gett ett omfattande humanitärt stöd på plats i Irak. Mot bakgrund av att situationen de senaste dagarna förvärrats än mer har beslut fattats om ytterligare stöd.

- Ytterligare 50 miljoner kronor i humanitärt bistånd till de människor som nu flyr ISIL
- Personal och utrustning från MSB
- Ökad diplomatisk närvaro i Irak

Ökat humanitärt stöd till Irak

Situationen i Irak är utomordentligt allvarlig. Läget är akut och de humanitära behoven stora. FN bedömer att minst 1,5 miljoner människor i Irak nu är i behov av humanitärt stöd. FN uppskattar också att minst 1,2 miljoner människor, men sannolikt fler, är på flykt.

Sverige har till följd av den allvarliga situationen kraftigt ökat sitt humanitära stöd till Irak.

Tre nya ambassadörer

På regeringssammanträdet idag utsågs tre nya ambassadörer. Som ny ambassadör till Ungern utsågs Niclas Trouvé. Torkel Stiernlöf utsågs till ambassadör i Demokratiska Folkrepubliken Korea och Gustaf Lind har utsetts till chef för enheten för folkrätt, mänskliga rättigheter och traktaträtt (FMR), med ställning som ambassadör. Samtliga tillträder sina befattningar under hösten 2014.