Från och med
 -
Till och med
Visar 771-780 av de 3317 senaste notiserna
I Umeå besökte handelsministern idag företaget Rapunzel som exporterar löshår över hela världen, här med vd Ida Backlund. Foto: Karin Nylund

Norrlandssatsningen fortsätter - Ewa Björling besöker Skellefteå och Umeå

Den 12-13 april besöker handelsminister Ewa Björling Skellefteå och Umeå som en del av den Norrlandssatsning som inleddes i mars. Hon kommer att göra företagsbesök och fortsätta dialogen om tillväxt i regionen.

Tsunamivarningar hävda

Med anledning av en jordbävning utanför Indonesien under onsdagen utfärdades tsunamivarningar i bland annat Indonesien, Thailand och Indien. UD stod i tät kontakt med de svenska ambassaderna i området och uppmanade svenskar på plats att hålla sig informerade via lokala medier och myndigheter och följa deras rekommendationer. Flera efterskalv registrerades under onsdag eftermiddag svensk tid. Tsunamivarningarna drogs tillbaka vid 17-tiden igår.

Raoul Wallenberg i 47 länder

- Att Raoul Wallenberg i år skulle ha blivit 100 år kommer att uppmärksammas i minst 47 länder, sa Olle Wästberg, regeringens samordnare för Raoul Wallenbergåret, vid den årliga Torgny Segerstedtföreläsningen i Göteborg på onsdagen.

Torsdagen den 19 april hålls en stor ceremoni i den amerikanska kongressen med Raoul Wallenbergs gärning i fokus. Det som sker i kongressen direktsänds till Kulturhuset i Stockholm som har ett möte öppet för allmänheten.

Kampen för internetfrihet ny frontlinje

Den 18-19 april arrangerar Utrikesdepartementet, .SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur) och Sida en internationell konferens om hur friheten på nätet kan bidra till den globala utvecklingen. Utrikesminister Carl Bildt står som värd när inbjudna aktivister, beslutsfattare och företagsrepresentanter från hela världen förs samman i Stockholm.

Sveriges bistånd högst i världen 2011

Sverige toppar listan på världens största biståndsgivare 2011 mätt som andel av BNI. Nyutkommen statistik från OECD:s biståndskommitté DAC visar också att den ekonomiska krisen orsakade ett fall i de globala biståndsvolymerna 2011.

- Sverige klarade den ekonomiska nedgången bra och kunde till skillnad från flera länder fortsätta ha ett högt bistånd till fattiga länder. Jag kommer fortsätta förtydliga det svenska biståndet för att säkerställa att våra insatser verkligen ger resultat, säger biståndsminister Gunilla Carlsson.

Statssekreterare Gunnar Oom delade ut diplomen vid en ceremoni på UD som avslutning på en veckas utbildningsinsats i Sverige. På bilden syns bland annat statssekreterare Gunnar Oom och Iraks ambassadör Dr. Hussain Al Ameri. Foto: Hanna Björnfors

SymbioCity: diplom till energispecialister

Måndagen den 2 april fick tjugo irakiska och fyra svensk-irakiska specialister inom energi ta emot diplom för att ha deltagit i det kapacitets- och kompetensutvecklande programmet för energieffektivisering, "SymbioCity Academy Irak med fokus på Energi". Statssekreterare Gunnar Oom delade ut diplomen vid en ceremoni på Utrikesdepartmentet som avslutning av en veckas utbildningsinsats i Sverige.

Betydligt fler har fått tillgång till medicin, påpekar Anders Nordström, när han får frågan om hur utveckilngen av hiv/aids i Afrika ser ut. Det har gått från ca 10 000 2003 till fem miljoner behandlade idag. Betydligt fler har fått tillgång till medicin, påpekar Anders Nordström, när han får frågan om hur utveckilngen av hiv/aids i Afrika ser ut. Det har gått från ca 10 000 2003 till fem miljoner behandlade idag.

Han blir världens första ambassadör för global hälsa

Regeringen har utsett Anders Nordström till ambassadör för global hälsa. Utnämningen är ett uttryck för hälsofrågornas centrala roll i Sveriges utvecklingssamarbete, säger biståndsminister Gunilla Carlsson i ett pressmeddelande.

- Detta är något av ett drömuppdrag för mig, säger Anders Nordström, med en lång bakgrund vad gäller hälsofrågor i världen.

Carl Bildt samtalar med Sheikh Abdullah, Förenade Arabemiratens utrikesminister, vid vängruppsmötet för Syriens folk i Istanbul på söndagen. Foto: Anna Charlotta Johansson/UD (CC)

Carl Bildt talade på vängruppsmötet för Syriens folk i Istanbul

På söndagen deltar utrikesminister Carl Bildt i det andra vängruppsmötet för Syriens folk, i Istanbul. Vid lunchtid höll han ett tal på de nordiska och baltiska ländernas vägnar. I onsdags besökte Carl Bildt Beirut, Libanon, för politiska samtal. Mycket av samtalen under dagen handlade om utvecklingen i Syrien, inte minst mot bakgrund av Kofi Annans plan för en politisk lösning.

Syrien i fokus under politiska samtal i Libanon

Vid onsdagens möte med Libanons premiärminister Najib Mikati sa Carl Bildt att Sverige stödjer Kofi Annans arbete. Det är mycket viktigt att komma framåt i processen, så att det allvarliga läget som råder nu inte förvärras och att fullskaligt inbördeskrig bryter ut.

Den humanitära situationen i Syrien

I måndags höll biståndsminister Gunilla Carlsson en pressträff om den humanitära situationen i Syrien. Situationen i Syrien fortsätter att förvärras. UNHCR har tagit fram en finansiell plan för stöd till syriska flyktingar i regionen och Sverige bereder, genom Sida, ytterligare stöd till landet.

3 viktiga biståndsbeslut: Ny hiv- aidsstrategi, världens förste hälsoambassadör och översyn av svenska civilsamhällesorganisationer

Regeringen har antagit följande tre - av varandra oberoende - beslut som rör biståndsminister Gunilla Carlssons politikområden:
En strategi för regionalt arbete med hiv och aids, sexuell och reproduktiv hälsa antagits; Statskontoret har fått i uppdrag att göra en översyn av det så kallad ramavtalssystemet för svenska civilsamhällesorganisationer och regeringen har utnämnt världens förste hälsoambassadör, Anders Nordström, som kommer att ha ett särskilt ansvar för Sveriges arbete för global hälsa.

Gunilla Carlsson tillsammans med Somalias minister för internationellt samarbete Abdullahi Goodah Barre och ordförande för Somaliska Riksförbundet Abdullahi Mahamed samt vice ordförande Asha Ismail. Foto: Jenny Häggmark/UD

Gunilla Carlsson träffade Somalias minister för internationellt samarbete

På fredag den 30 mars träffade biståndsminister Gunilla Carlsson Somalias minister för internationellt samarbete, Abdullahi Goodah Barre. Samtalet handlade om den politiska situationen i Somalia. De kommande månaderna är kritiska då grunden ska läggas för en konstitutionell ordning som är brett förankrad i den somaliska befolkningen.