Från och med
 -
Till och med
Visar 531-540 av de 3350 senaste notiserna
Leona Aglukkaq och Carl Bildt på pressträffen som hölls efter mötet. Foto: Catarina Axelsson/UD

Bildt mötte Kanadas hälsominister för diskussioner om Arktis

Under tisdagen träffade utrikesminister Carl Bildt Kanadas hälsominister Leona Aglukkaq. I maj 2013 överlämnar Sverige ordförandeskapet i Arktiska rådet till Kanada under hennes ledning, för perioden 2013-2015. På dagens möte diskuterades bland annat Arktiska rådets arbete med att skydda miljön från oljeutsläpp samt Kanadas planer för sin kommande ordförandeskapsperiod.

Finansminister Anders Borg, Världsbankens president Jim Kim och biståndsminister Gunilla Carlsson under dagens pressträff på UD. Foto: Catarina Axelsson/UD

Världsbankens nytillträdde president Jim Kim besöker Stockholm den 10-12 december

Han är bland annat här för samtal med finansminister Anders Borg och biståndsminister Gunilla Carlsson och för överläggningar med de nordisk-baltiska guvernörerna i Världsbanken. Jim Kim kommer dessutom att inledningstala vid det möte i Världsbankens jämställdhetsråd som biståndsminister Gunilla Carlsson har inbjudit till den 12 december.

Idag skriver Jim Kim, Anders borg och Gunilla Carlsson i Dagens Industri, om hur fattigdomen kan utrotas. Se länk nedan.

Staden Homs i Syrien. Foto: UN Photo/David Manyua

I dag är det FN:s dag för de mänskliga rättigheterna

Det sker i en tid då allt fler runtom i världen reser sig och kräver dessa rättigheter.
Syrien är ett exempel på att den folkliga resningen inte är slutet, utan bara en början. Vägen som följer kan vara minst lika svår.
Därför har regeringen nyligen avsatt omkring 50 miljoner kronor till särskilda insatser i Syrien. Syftet är att på längre sikt bereda vägen för en demokratisk utveckling och stärkandet av de mänskliga rättigheterna i landet.

Dessa meningar är tagna från debattartikeln Carl Bildt och Gunilla Carlsson skrivit i SvD idag. Länk till hela artikeln nedan.

Gunilla Carlsson och Scott Weber. Foto: Märta Sundbeck

Interpeace startar Sverigekontor

Igår träffade Gunilla Carlsson Scott Weber och Sarah Noble från Interpeace, en organisation baserad i Genève, som bland annat arbetar med medling och nationella försoningsprocesser. Interpeace har arbetat i Somalia under flera år och har även goda kontakter med Somaliska diasporan i Sverige. Scott och Sarah är i Stockholm för att starta Interpeace Sverige som kommer fokusera sitt arbete på ungdomars situation i Tensta och Rinkeby. Biståndsministern träffade Scott i samband med hennes resa till Somalia och samtalet igår kretsade kring vad som hänt på marken sedan sist.

Gene Sharp, en av pristagarna, fick sola sig i kamerablixtrar. Foto: Josefin Ekström/ UD Gene Sharp, en av pristagarna, fick sola sig i kamerablixtrar. Foto: Josefin Ekström/ UD

Det alternativa Nobelpriset delades ut

Under förmiddagen igår hölls en presskonferens i UD:s pressrum med årets Right Livelihood-pristagare. På grund av försenade och inställda flyg, kunde tyvärr bara två av fyra pristagare närvara i egen person. Gene Sharp från USA och Henry McLaughlin, representant från Campaign Against Arms Trade, Storbritannien, fanns på plats. Tillsammans med Sima Samar, från Afghanistan, delar de tre på 150 000 Euro. Hayrettin Karaca från Turkiet får hederspriset.

Ewa Björling tar emot delegationen från Burma/Myanmar. Foto: Catarina Axelsson/UD

Studiebesök från Burma/Myanmar

Idag träffade handelsministern ledande representanter från Handelskammaren Union of Myanmar Federal Chamber of Commerce and Industry (UMFCCI). De representerar flera olika branschförbund såsom turism, fiske, tillverkningsindustrin, textilbranschen och IT/telekom. Deras veckolånga besök i Sverige har främst syftat till att studera arbetsmarknadsrelationer.

Grafik: UD

Nya prognoser för exporten

- Det finns flera viktiga lärdomar att dra från de nya prognoserna. Sverige är ett litet exportberoende land som påverkas starkt av sin omvärld. Mot bakgrund av handelns centrala roll för jobb och tillväxt kräver utvecklingen en fortsatt aktiv handels- och främjandepolitik, säger handelsminister Ewa Björling.

Carl Bildt till Peking

Utrikesminister Carl Bildt besöker Peking den 6-8 december. Under sitt besök kommer utrikesministern att ha politiska samtal, träffa representanter svenskt näringsliv samt delta i Stockholm China Forum.

Carl Bildt kommer under besöket att som förste utrikesminister finnas tillgänglig för frågor på den kinesiska mikrobloggen Sina Weibo. Han kommer också finnas tillgänglig för frågor på Twitter, på fredag klockan 10.45-11.00 svensk tid.

Carl Bildt på CDU-kongressen

Utrikesminister Carl Bildt besökte på tisdagen det tyska regeringspartiet CDU:s kongress i Hannover. Kongressen samlar drygt 1000 delegater och ungefär lika många journalister. Utöver det är ca 600 gäster närvarande, drygt 100 av dem från utlandet. Utrikesminister Carl Bildt var på plats.
- Kongressen är ett bra tillfälle att diskutera de politiska utmaningar som Tyskland och Sverige delar, sa Carl Bildt i en kommentar på eftermiddagen.

Biståndsministern träffar syriska flyktingar i Arsal, nära syriska gränsen.

Över 100 000 syriska flyktingar i Libanon

Biståndsministern har i veckan besökt Libanon och flyktingläger nära den syriska gränsen för att följa upp de humanitära behov som uppstått till följd av konflikten i Syrien. Över 100 000 syriska flyktingar finns nu i landet. Sverige är en av de största humanitära biståndsgivarna till Syrien och dess grannländer.