Från och med
 -
Till och med
Visar 501-510 av de 3326 senaste notiserna
Utrikesminister Carl Bildt i Armeniens huvudstad Jerevan. Foto: Erik Zsiga

Carl Bildt med utrikesministerkollegor i Armenien

De bulgariska, polska och svenska utrikesministrarna nådde under fredagen sista anhalten på sin resa i södra Kaukasus. I Armeniens huvudstad Jerevan träffade de presidenten Serzj Sargsian, premiärministern Tigran Sargsian, utrikesministern Edward Nalbandian och ett brett spektra av företrädare för oppositionen.
Samtalen behandlade landets demokratiska utveckling och närmanden till Europa. Utvecklingen i Syrien berördes också. Armenien har en särskild koppling till den pågående konflikten, eftersom det finns en armenisk minoritet i Syrien.

Utrikesminister Carl Bildt på plats i Georgiens huvudstad i Tbilisi. Foto: Erik Zsiga

Bulgarisk-polsk-svenska ministerresan fortsatte till Georgien

Utrikesminister Carl Bildt fortsatte under torsdagen sin rundresa i södra Kaukasus tillsammans med Bulgariens utrikesminister Nickolay Mladenov och Jacek Michalowski, chef för det polska presidentkansliet. Delegationen anlände under onsdagskvällen till Georgiens huvudstad Tbilisi, där den har haft möten med bland andra presidenten, premiärministern och flera andra ministrar samt med företrädare för opposition och det civila samhället.

Resan fortsatte under torsdagskvällen till Armeniens huvudstad, där även Polens utrikesminister Radoslaw Sikorski anslöt.

Nils Daag, Malin Kärre, Klas Molin. Foto: Johan Oedmann och Pawel Flato. Ambassadörerna Nils Daag, Malin Kärre och Klas Molin.

Svenskar på resande fot

Snart kommer en av årets stora helger när många svenskar är ute och reser. Läs intervjuer med Sveriges ambassadörer i Thailand, Egypten och Österrike.

Foto: Erik Zsiga/UD

Utrikesminister Bildt träffade Azerbajdzjans president

Utrikesminister Carl Bildt besökte idag Azerbajdzjans huvudstad Baku för att föra samtal med landets president Ilham Aliyev, utrikesministern Elmar Mammadyarov samt företrädare för det civila samhället och oppositionen i landet. Vid mötena diskuterades bland annat relationerna mellan EU och Azerbajdzjan, inklusive situationen för mänskliga rättigheter och demokrati i landet.

Women's Voice in Society - en diskussion med Världsbankens jämställdhetsråd Gunilla Carlsson deltog i under eftermiddagen. Foto: Catarina Axelsson

Jämställdhet i framtidens värld

Vilken roll spelar jämställdhet i de nya utvecklingsmålen? Borde jämställdhet integreras i alla utvecklingsmål? Detta var frågor som diskuterades på ett lunchseminarium idag på Berns. "Gender equality post-2015" var rubriken och deltog gjorde bland andra biståndsminister Gunilla Carlsson och UN Womens ordförande Michelle Bachelet.
På eftermiddagen tog ett möte med Världsbankens jämställdhetsråd vid. Hinder för kvinnors deltagande i samhället och vilka praktiska åtgärder Världsbanken kan vidta var på agendan.

EU-utvidgning och tillväxtöversikt vid allmänna rådets möte

Vid mötet i allmänna rådet den 11 december diskuterades bland annat EU:s utvidgning. Kommissionen presenterade även den årliga tillväxtöversikten. Sverige representerades av utrikesminister Carl Bildt och EU-minister Birgitta Ohlsson vid rådsmötet.

Leona Aglukkaq och Carl Bildt på pressträffen som hölls efter mötet. Foto: Catarina Axelsson/UD

Bildt mötte Kanadas hälsominister för diskussioner om Arktis

Under tisdagen träffade utrikesminister Carl Bildt Kanadas hälsominister Leona Aglukkaq. I maj 2013 överlämnar Sverige ordförandeskapet i Arktiska rådet till Kanada under hennes ledning, för perioden 2013-2015. På dagens möte diskuterades bland annat Arktiska rådets arbete med att skydda miljön från oljeutsläpp samt Kanadas planer för sin kommande ordförandeskapsperiod.

Finansminister Anders Borg, Världsbankens president Jim Kim och biståndsminister Gunilla Carlsson under dagens pressträff på UD. Foto: Catarina Axelsson/UD

Världsbankens nytillträdde president Jim Kim besöker Stockholm den 10-12 december

Han är bland annat här för samtal med finansminister Anders Borg och biståndsminister Gunilla Carlsson och för överläggningar med de nordisk-baltiska guvernörerna i Världsbanken. Jim Kim kommer dessutom att inledningstala vid det möte i Världsbankens jämställdhetsråd som biståndsminister Gunilla Carlsson har inbjudit till den 12 december.

Idag skriver Jim Kim, Anders borg och Gunilla Carlsson i Dagens Industri, om hur fattigdomen kan utrotas. Se länk nedan.

Staden Homs i Syrien. Foto: UN Photo/David Manyua

I dag är det FN:s dag för de mänskliga rättigheterna

Det sker i en tid då allt fler runtom i världen reser sig och kräver dessa rättigheter.
Syrien är ett exempel på att den folkliga resningen inte är slutet, utan bara en början. Vägen som följer kan vara minst lika svår.
Därför har regeringen nyligen avsatt omkring 50 miljoner kronor till särskilda insatser i Syrien. Syftet är att på längre sikt bereda vägen för en demokratisk utveckling och stärkandet av de mänskliga rättigheterna i landet.

Dessa meningar är tagna från debattartikeln Carl Bildt och Gunilla Carlsson skrivit i SvD idag. Länk till hela artikeln nedan.

Gunilla Carlsson och Scott Weber. Foto: Märta Sundbeck

Interpeace startar Sverigekontor

Igår träffade Gunilla Carlsson Scott Weber och Sarah Noble från Interpeace, en organisation baserad i Genève, som bland annat arbetar med medling och nationella försoningsprocesser. Interpeace har arbetat i Somalia under flera år och har även goda kontakter med Somaliska diasporan i Sverige. Scott och Sarah är i Stockholm för att starta Interpeace Sverige som kommer fokusera sitt arbete på ungdomars situation i Tensta och Rinkeby. Biståndsministern träffade Scott i samband med hennes resa till Somalia och samtalet igår kretsade kring vad som hänt på marken sedan sist.