Från och med
 -
Till och med
Visar 491-500 av de 3326 senaste notiserna
Biståndsminister Gunilla Carlsson och Ugandas utrikesminister Sam Kahamba Kutesa. Foto: UD

Gunilla Carlsson besöker Uganda, Rwanda och DR Kongo

Under senare delen av förra året förvärrades den säkerhetspolitiska och humanitära krisen i östra Demokratiska republiken Kongo.
Biståndsministern har varit i regionen på besök för att förmedla svenska budskap och positioner till ugandiska, rwandiska och kongolesiska företrädare, samt för att inleda en dialog om hur en helhetslösning kan se ut.

Utrikesminister Carl Bildt med Tallins president Toomas Hendrik Ilves. Foto: UD

Utrikesminister Carl Bildt träffade Estlands president

Utrikesminister Carl Bildt besökte på onsdagen Estlands huvudstad Tallinn, där han bland annat träffade landets president Toomas Hendrik Ilves.

På mötet diskuterades gemensamma utmaningar och prioriteringar för det kommande året. Under 2013 tar Sverige över ordförandeskapet i det Nordiska ministerrådet, och i det informella utrikespolitiska samarbetet i den nordiska och nordisk-baltiska kretsen. Estland och Sverige har också många gemensamma intressen, till exempel på miljö- och säkerhetsområdet.

Carl Bildt talade vid turkiska UD

Utrikesminister Carl Bildts besök i turkiska Izmir fortsatte på lördagen. Under förmiddagen talade han vid det turkiska utrikesdepartementets årliga ambassadörsmöte. Han har under dagen också haft ett trilateralt möte med Turkiets utrikesminister Ahmet Davutoglu och Brasiliens utrikesminister Antonio de Aguiar Patriota.

Carl Bildt möter turkiska och brasilianska utrikesministrarna

Utrikesminister Carl Bildt inleder idag ett besök i turkiska Izmir på inbjudan av Turkiets utrikesminister Ahmet Davutoglu. I sällskap med sin brasilianske kollega Antonio de Aguiar Patriota ska utrikesminister Carl Bildt tala på det turkiska utrikesdepartementets årliga chefsmöte som i år äger rum i staden.

- Besöket ger tillfälle till både formella och informella möten med ministrar och diplomater från två länder som är allt viktigare aktörer både i sina regionala sammanhang och på det globala planet. Ministrarna Davutoglu och Patriota är dessutom två kolleger som jag regelbundet har utbyte med, säger utrikesminister Carl Bildt.

Utfasning av det bilaterala biståndet till Burkina Faso

Regeringen har beslutat att Sveriges bilaterala utvecklingssamarbete med Burkina Faso ska fasas ut fram till år 2016. Beslutet ska ses i ljuset av ambitionerna att kontinuerligt se över, fokusera och effektivisera det svenska bilaterala biståndet.

Forskargruppen presenterade ett projektförslag för framtida arbete om livsmedels- och vattensäkerhet. Foto: Josefin Ekström/ UD

Samtal om framtiden för Arktis

Forskare, läkare och företrädare för industri från bland annat Grönland, Kanada, Ryssland, USA och Sverige samlades igår för att diskutera livsmedels- och vattensäkerheten i Arktis. I maj tar Kanada tar över ordförandeklubban i Arktiska Rådet, och hoppas ta vid där Sverige slutat.

En sista hyllning till Wallenberg

Idag hölls konferensen som markerar slutet för Raoul Wallenberg-året 2012. Under året har otaliga utställningar, seminarier och olika arrangemang i ett femtiotal länder anordnats till minne av den modige svensken som räddade så många liv.
- Allt det som gjorts, sagts, skrivits och tänkts under detta år gör att det i själva verket snarast är ett avstamp för det som ligger framför oss, sa utrikesminister Carl Bildt som var en av talarna vid konferensen.

Gunilla Carlsson kränger kramar tillsammans med Musikhjälpen. Foto: Benjamin Katzeff Silberstein/UD

Hjälpte till hos Musikhjälpen

I söndags avslutades insamlingsgalan Musikhjälpen, som under Sveriges Radios och Sveriges Televisions arrangemang lyckades samla in över 23,3 miljoner kronor för rätten till rent vatten för barn i slummen. Under fredagen var biståndsminister Gunilla Carlsson en av gästerna som fick vara med och bidra till programmet från studion i Malmö.

EU och Singapore överens om omfattande frihandelsavtal

Ett frihandelsavtal av historiska mått har idag nåtts mellan EU och Singapore. Avtalet har förhandlats sedan 2010 och kommer att innebära förbättrade möjligheter för Sveriges och EU:s handel med Singapore. Överenskommelsen innebär att samtliga handelstullar mellan EU och Singapore kommer att vara avskaffade inom fem år.

Olusegun Olutoyin Aganga och Ewa Björling. Foto: Linn Duvhammar/UD

Nigerias handelsminister besökte Sverige

Olusegun Olutoyin Aganga, handelsminister i Nigeria, var nyligen på besök i Sverige. Under torsdagen besökte han UD för att träffa sin svenska motsvarighet Ewa Björling. Nigeria är Sveriges näst största exportdestination söder om Sahara. Investeringsbehov i infrastruktur, på energiområdet och inom IT öppnar upp för nya möjligheter till ökad handel länderna emellan.