Maria Larsson

Barn- och äldreminister
Socialdepartementet

"Min vision är att det ska bli lättare att leva i Sverige. Barn ska kunna ha en trygg uppväxt med närvarande vuxna och utan droger. Personer med funktionsnedsättning ska kunna delta i samhällsliv och arbetsliv. Och när man bli äldre ska man kunna fortsätta att vara den person man varit tidigare."

Webbintervju: Maria Larsson om sitt uppdrag

Stärka barns rättigheter

"Barn är kloka. Barn har rätt till en trygg uppväxt. Barnkonventionen, som betonar både familjens betydelse för trygghet och barns rätt att få komma till tals, bör få en starkare ställning i vårt land."

Värdigt liv i äldreomsorgen

"Det är hög tid för ett tankeskifte när det gäller äldre personer i samhället. Politiken behöver riva alla hinder för äldres deltagande i samhällsliv och arbetsliv. Min vision är att man ska kunna fortsätta att vara den person man alltid varit, även när man behöver äldreomsorg.
Man ska ha möjlighet att behålla vanor och umgänge. Vi behöver bli bättre på att förebygga ohälsa och samtidigt
effektivare i vård- och omsorgsarbetet".
Äldreomsorg

Kontakta Maria Larsson

Marcus Jonsson Pressekreterare hos Maria Larsson
Telefon work 08-405 50 65
Mobiltelefon cell 070-382 47 78
Maria Larsson med Barnombudsmannens logga. -I samtal med barn och ungdomar som förlorat tron på vuxenvärlden ska man på ett avslappnat sätt lyssna mellan raderna, vara ärlig i den respons man ger och inte lova något man inte kan hålla, sa Maria Larsson. Foto: Mats Bäckelin/Regeringskansliet

Våga fråga och lyssna på barnen

-Att lyssna till barn är en utmaning som berör alla. Tror man att vi är klara med att garantera barns rättigheter så räcker det med att lyssna till barn eller läsa Barnrättskommitténs rekommendationer. Vi måste som kommunala representanter eller myndighetsföreträdare våga fråga barn. Om barn tror att det har betydelse vad de säger, så kommer de att berätta, sa barnminister Maria Larsson den 10 juni när hon vid Barnombudsmannens (BO) nationella konferens Vägen framåt presenterade vad regeringen uträttat inom barnpolitiken.

Senaste pressmeddelanden, tal och debattartiklar

Aug 27
Äldreministern tar blodtrycket i Tranås.

Äldreministern besökte seniorcentralen i Tranås


Måndagen den 25 augusti besökte äldreminister Maria Larsson seniorcentralen i Tranås. Under besöket träffade hon personal och äldre och fick se seniorcentralens verksamhet. Maria Larsson fick även testa att ta sitt blodtryck i seniorcentralens hälsorum.
Maria Larsson och Arne Johnsson samtalar.

Maria Larsson lyssnar på äldres önskemål om god mat


Maria Larsson besökte den 18 augusti pensionerade Arne Johnsson i Rödeby utanför Karlskrona, för att samtala om hur äldres mat kan förbättras. LOV-systemet kan användas av kommunerna för att erbjuda valfrihet för äldre personer som idag erbjuds mat i kommunal regi.

Maria Larsson inviger äldreboende i Upplands Bro


Torsdagen den 14 augusti inviger Maria Larsson utbyggnaden av äldreboendet Norrgården som är det första äldreboendet i Upplands Bro med finsk inriktning.

Maria Larsson besöker Östersund


Onsdagen 13 augusti besöker Maria Larsson två identiska äldreboendena Östersund. Det ena drivs av kommunen. Det andra drivs privat. Försöket ska mäta kvalitet och jämföra driftsformerna.

Bilder på Maria Larsson


Bilder fria att använda för press och media

Insatser inom Maria Larssons ansvarsområden


Ta del av regeringens större politiska initiativ och beslut sedan 2010:

Maria Larsson på kristdemokraterna.se

På Kristdemokraternas webbplats kan du läsa mer om Maria Larsson, hennes idéer och vad hon jobbar för.