Inledningstal på Matlandetkonferensen

(Det talade ordet gäller)

Kära vänner!

Jag vill börja med att rikta ett stort och ärligt tack till alla er som har tagit er tid att vara med och delta på denna konferens! Det känns otroligt roligt för mig som Landsbygdsminister och initiativtagare till "Sverige - det nya Matlandet" att det finns så många människor som är beredda att lägga tid, pengar och engagemang på att faktiskt resa hit till Öland för att hjälpa mig att utveckla visionen!

Jag vill såklart också tacka Stefan och de övriga eldsjälarna på "Ölands skördefest" som har anordnat hela Matlandetkonferensen. Jag vet att det är många timmars jobb från er sida som gör att vi kan sitta här idag.

Förra året invigde jag Sveriges, ja faktiskt världens, första Matlandetkonferens här på Öland! I år gör jag det för andra gången.

Vad har då hänt sedan förra året?

En sak är att vi nu beslutat att konferensen ska hållas här på Öland i samband med Ölands skördefest. För mig är det viktigt att vi bygger upp något hållbart och bestående som kan hålla över åren, som en form av "matens Almedalen" och det är mycket därför vi har valt att lägga konferensen på samma ställe och vid samma tidpunkt varje år.

Jag vet att många av er kanske hellre hade sett att konferensen låg i just er hemregion. särskilt tror jag att detta gäller mina kära matlandetambassadörer, som är väldiga lokalpatrioter. Till alla er som hoppas få arrangemang till er region så kan jag bara uppmana er om att istället ansöka om årets Matlandethuvudstad!

Och till Fia får jag säga, om du inte är nöjd med Matlandethuvudstad och Centerpartiets stämma i Jämtland så får du helt enkelt hitta på något nytt!

En annan sak som har hänt sedan förra året är att regeringen nu beslutat om en halvering av restaurangmomsen från och med årsskiftet. Det är en reform som jag verkligen hoppas ska ge ett rejält lyft till Matlandet. Som jag ser det kommer det nu att bli möjligt att faktiskt driva restaurang, även utanför storstäderna. En sänkning av restaurangmomsen kan självklart inte garantera att maten blir godare eller att fler svenska eller regionala råvaror används. Men den ger åtminstone krögaren en ekonomisk förutsättning att utveckla sin verksamhet och jag har ännu inte träffat en seriös krögare som inte VILL servera bra mat!

Eller för att citera krögaren Erik Johansson, som driver en gårdsrestaurang på Hälje gård utanför Umeå: "Det är bättre att sälja bra mat till ett högre pris. Det är en mycket roligare idé."

Vad gäller mat med identitet och kvalitet kan krögarna dessutom ta hjälp av Restaurangakademien och SHR:s projekt "stolta svenska krogar" som är delvis matlandetfinansierat och som handlar om att få in fler lokala råvaror på restaurang och höja medvetenheten om vårt regionala kulturarv.

En tredje sak som jag vill berätta om är att vi just nu jobbar med en utvärdering av Matlandet för att se om vi är på rätt väg. Det handlar dels om att vi ska försöka ta reda på om vi håller på att nå våra mål. Men också om att se ifall vi gör rätt saker.

Jag pratar ganska ofta om regeringes verktygslåda för att nå målen i Matlandet.
" Det handlar om uppdrag till myndigheter
" Om lagar och regler
" Om andra politiska beslut, som sänkt restaurangmoms eller sänkta avgifter för köttkontroller på slakteri
" Om regeringens och min handlingsplan för Matlandet
" och inte minst om de ungefär 200 miljoner kronor som varje år som går till Matlandet.
Det jag vill nu ta reda på är: använder vi dessa verktyg på rätt sätt? Satsar vi på rätt saker?

Det som jag ofta får höra ifrån er handlar om den sista punkten: pengarna. Tro mig, jag är smärtsamt medveten om att pengarna inte räcker till alla er som söker. Därför är det oerhört viktigt för mig att veta att pengarna som finns faktiskt går till rätt saker som driver Matlandet framåt.

Matlandet är inte fixt och färdigt. Det är en vision som hela tiden utvecklas, och där är självklart Matlandetkonferensen en viktig del i att utveckla visionen.

Därför är det extra roligt att handeln är så involverade i konferensen. Ni tillhör den grupp som inte har ett "eget" fokusområde och som därför ibland blir lite bortglömda. Jag ser fram emot att vi under konferensen utvecklar hur ni kan bli ännu mer delaktiga i arbetet med Matlandet!

Mina vänner,
Under morgondagen ska vi ha en rejäl diskussion om vad jag har valt att kalla "gastronomiska regioner".

Den som fick mig att tända på idén är Magnus Svensson, som är kreativ ledare för sommelierutbildningen på Restaurangakademien.

När jag var ganska ny som minister ordnade jag en tävling där alla som ville fick skicka in sitt bästa tips till mig vad jag skulle jobba med som jordbruksminister. Magnus Svensson var då en av två vinnare och hans idé handlade om att vi ska göra rätt saker på rätt plats. Han propagerade för att skapa den typ av regioner som idag finns för vin i hela Europa, fast för mat. Där man skulle hitta de bästa förutsättningarna för mandelpotatis, Ingrid-Marie och maltkorn.

Den där idén har sedan dess legat och grott hos mig och nu känner jag att vi kommit in i ett skede för Matlandet där vi är mogna för att på allvar börja fundera vidare över att skapa gastronomiska regioner. Precis som man har gjort för Champagne i Frankrike eller för Parmesanost i Italien.

Sverige är ett fantastiskt land! Eftersom landet är så otroligt långt som det är har vi en mängd klimatzoner som gör att en potatis som har växt i Norrbotten inte alls smakar på samma sätt som den som har växt i Skåne. Detta är en styrka som vi ska utnyttja!

Jag vill skapa vår version av Champagne och Parma i Sverige där vi kan odla de grödor som passar allra bäst så att de också smakar bäst. Det finns ingenting som säger att vi inte kan göra det som Champagne har gjort - nämligen producera rätt sak på rätt plats och paketera det rätt. Detta skulle kunna vara en jättechans för oss att kunna skapa jobb på landsbygden och sälja helt unik mat av allra högsta kvalitet.

Ett bra exempel som redan idag finns är Kalix löjrom, som tack vare klimatet och salthalten i vattnet är en helt unik produkt, och som människor därför efterfrågar. Vi kan hitta fler produkter som är lika unika, som mandelpotatis, vissa sorters jordgubbar eller varför inte maltkorn till öl?

Här på Öland finns ju faktiskt redan en gastronomisk region. Öland är den enda plats i världen där man odlar den fantastiska bruna bönan! En produkt som inte bara är god och nyttig, utan som också är en viktig del av det svenska kulturarvet.

Jag vet dessutom att den bruna bönan har varit med på slowfoodmässan och att gourmander från hela världen blev väldigt intresserade av denna vår kulinariska kulturskatt! Så där finns verkligen något att bygga vidare på.

Jag är helt övertygad om att vi kan bygga upp gastronomiska regioner även i vårt land. Här hoppas jag att ni alla tar tillfället i akt och verkligen diskuterar HUR vi gör detta under morgondagen. Det finns många vägar att gå, men som jag ser det är detta initiativ som måste komma underifrån om det ska bli hållbart. Därför ska det bli spännande att höra vad ni tycker och hur ni ser på byggandet av gastronomiska regioner i Sverige.

Mina vänner, innan jag avslutar detta lilla anförande vill jag också slå ett slag för den hemsida som jag idag ska vara med och inviga: Viltmat.nu! Detta är en sida som ska underlätta för distributionen av viltkött så att det kommer ut i skolor, på äldreboenden, i butik och till restauranger. Sidan är delvis finansierad genom Matlandet och det är Jägarförbundet som äger och driver sidan.

Jag vill verkligen rikta en uppmaning om att gå in på sidan och testa den till alla er som är nyfikna på viltkött och vill få in mer vilt på menyn i era butiker och restauranger. Och det gäller såväl skolkök som finkrog!

Allra sist kan jag inte nog poängtera hur otroligt roligt det är att se er alla här idag! Det värmer verkligen mitt hjärta att se den breda uppslutning som finns här runt arbetet med Sverige - det nya Matlandet.

Jag hoppas att ni alla under de här dagarna tar tillfället i akt att använda er röst och verkligen vara med och utveckla vår gemensamma vision för att ta sikte på 2020.

Tack ska ni ha!