Landsbygdsgalan 2011

Först och främst, tack för en mycket trevlig kväll, med god mat i Matlandets tecken!

Ibland behöver man fylla på förråden med inspiration, det har ni verkligen hjälpt mig med ikväll!

Som ni säkert vet har jag bytt namn (ja.. inte Eskil då, det namnet behåller jag gärna...), men i september firade jag ett år som Landsbygdsminister! Det är en titel jag bär med stolthet, men det nya namnet innebär också en rejäl utmaning.

Mitt mål är att vi ska ha en landsbygd som sjuder av entreprenörskraft och engagemang. En landsbygd där man producerar råvaror, mat och upplevelser av världsklass, en landsbygd dit man gärna flyttar och där man vill stanna kvar. En landsbygd som är ledande i klimatomställningen och som attraherar turister från hela världen. En levande landsbygd. Vänner, om vi ska lyckas med detta så behöver jag er hjälp. Det är ni som gör skillnad!
***
Alla pengarna i Landsbygdsprogrammet vore ingenting utan allt det engagemang som ni bär på. Ni sätter inte sprätt på pengarna, ni får dem att växa.

De blir till något som de aldrig hade blivit om ni inte hade lagt ner tusentals och åter tusentals timmar av blod, svett, tårar och ideellt engagemang på alla de projekt som ni bedriver.

När jag åker runt om i Sverige (och det gör jag mycket), ser jag allt detta i bygdegårdar, i restaurerade naturmiljöer, i ungdomsprojekt, i nystartade företag, i byalag, i festivaler och mässor, i bredbandsuppkopplingar och i mycket mycket annat. Det gör mig glad och stolt!

Ert arbete gör mig till optimist, med krafter som er går det helt säkert att vända utvecklingen i alla delar av vårt land. Så tack för allt det arbete ni lägger ner. Och tack för att jag har fått gå på er gala ikväll!