Bondens och skogens dagar - invigning

Mina vänner,

Tack för att jag får vara tillsammans med er här idag och inviga dessa "bondens och skogens dagar".

Jag vill också tacka arrangörerna för att ni för 14:e året i rad ser till att ordna denna fantastiska mötesplats.

För bondens och skogens dagar är verkligen en mötesplats! Det är här som vanliga människor och konsumenter kan få tillfälla att träffa alldeles riktiga och äkta bönder. Och bönderna får en chans att berätta om sina fantastiska produkter för konsumenterna.

Det är också ett möte mellan gammalt och nytt. Vi kan både få se hur en gammaldags kolmila fungerar och har samtidigt möjlighet att titta på moderna skogsmaskiner.

Men det är dessutom ett möte mellan yngre och äldre. Här får barnen chans att träffa människor som har bedrivit jordbruk i hela sitt liv och som har gjort det under helt andra förutsättningar än vad vi har idag. Det ger också barnen en viktig och ovärderlig insikt i varifrån maten kommer och hur mycket jobb som ligger bakom kvällens middag.

När jag själv var grabb så var väldigt många av mina kompisar barn till bönder. Och om de inte var det så var de med stor sannolikhet åtminstone barnbarn till bönder.

Vi visste att fläskkotletten kom ifrån en gris och att köttet i kalopsen kom ifrån en ko. I takt med att allt färre försörjer sig som bönder så försvinner också den här kunskapen som jag och många med mig tar för given.

Jag har en bekant som jobbar som lärare. Hon berättade för mig att hon hade fått ett väldigt upprört samtal ifrån en förälder som var arg över att hon berättat för barnen att de fick komjölk i skolmatsalen.

- "Ja, men" , sa min bekant till föräldern. "Varifrån kommer er mjölk då?"
- "Vi dricker inte komjölk, utan vi köper minsann vår mjölk i affären!" blev svaret.

Och det här var inte en stockholmsskola utan samtalet utspelade sig i Tomelilla!

För mig visar denna episod hur oerhört vikigt det är att såväl föräldrar som barn verkligen lär sig varifrån maten kommer och hur den produceras. För om man inte vet det så kan man aldrig bli en stark och medveten konsument!

Då kan man aldrig förstå att om man väljer att köpa svensk ost så är den gjord på mjölk från kor som har varit ute och betat på sommaren, medan om man väljer den billigare osten från Tyskland så är den producerad av en ko som inte har sett himmelen och som aldrig har fått beta.

Nu kanske man inte lär sig alla fördelar med svensk produktion här idag. Men jag tror ändå att bondens och skogens dagar bidrar till att öka intresset för svensk mat och svenska bönders villkor.

Jag tycker att det är viktigt att vi har bönder i Sverige. Och det är inte för böndernas egen skull. Självklart är det jätteroligt att människor får möjlighet att jobba med djur och natur och göra det som man brinner för och vill göra. Men bonden är framförallt viktig för allas vår skull.

Det är tack vare bonden som vi har öppna landskap. Det är bondens åker som ger oss det vackra Sverige som vi alla älskar och vill se. Det är bondens djur som håller hagmarkerna öppna och som håller borta buskar och sly. Det är bonden som sköter skogen så att vi kan promenera på vackra skogsvägar om hösten när vi vill plocka svamp eller bär.

Men framförallt är det bonden som gör den goda maten som vi alla vill ha på våra bord. Det är svenska bönder som ser till att vi får mjölk från kor som har varit ute och betat på sommaren och att vi får mjöl till vårt bröd.

Utan den svenske bonden skulle Sverige vara både fult och fattigt!

Nu har jag pratat så mycket om mat så jag börjar bli hungrig! Och kanske är ni det också? Det finns gott om mat här, både bohusländsk äggost och kolbullar. Själv ska jag försöka se om jag kan hitta något med lingon. För det är min favoriträtt.

Jag hoppas att ni alla får en bra och trevlig dag här på Backamo!

Tack för mig.