Tal vid invigning av 35:e Göteborg film festival

Det talade ordet gäller.

Kära festivalpublik!
Roligt att vara här. Tack för att jag återigen har fått komma hit till Göteborg och till invigningen av den årliga filmfestivalen!

Vid förra årets invigning talade jag om förväntningar och väntan, förknippat både med processen kring filmskapande och med politiken - och med filmstödsfinansieringen.

Nu kan jag konstatera att väntan är över! I onsdags enades parterna, under Lennart Foss ledning, om ett nytt filmavtal som ska gälla från 1 januari 2013 och tre år framåt. Det är mycket glädjande nyheter. Regeringens ambition har hela tiden varit att de som vinner på en bra svensk filmproduktion också tillsammans är med och bidrar till produktionen. Därför är det utomordentligt bra att vi lyckats nå en bred uppslutning bland parterna i film- och tv-branschen om att fortsätta bidra, samt att de regionala produktionscentrumen och SBS TV AB 5 tillkommit. Förhoppningsvis ger beskedet om ett nytt avtal en god grund för såväl nytändning som den kontinuitet och arbetsro som svensk film behöver.

Jag är förstås mer än nöjd med att vi fått till stånd ett modernare filmavtal där vi har mer pengar och fler parter.

Modernare i den meningen att avtalet är anpassat till hur vi ser på film idag genom att kravet på biografpremiär är borta. Det blir också en ny satsning på dramaserier och på konvergerad media. Producenternas ställning stärks och det blir ett tydligt fokus på jämställdhet. Målet är att stöden ska ha fördelats jämnt vid avtalsperiodens slut.

Det blir också ökade resurser till svensk film, totalt närmare 100 nya miljoner utöver de medel som redan finns under de kommande tre åren. Särskilt glad är jag över att det blir en ökad satsning på barn- och ungdomsfilm.

Från regeringens sida har man också utanför antalet gjort särskilda satsningar på jämställdhet inom filmområdet samt givit extra medel till digitalisering av biograferna. Att särskilt uppmärksamma barns och ungas rätt till kultur är ett av de kulturpolitiska målen och därmed en av mina viktigaste uppgifter som kulturminister. Den satsning för barn som festivalen och Göteborgs stad har gjort i år - Göteborgs Lilla Filmfestival - är en innovation som jag hoppas givit många barn en positiv upplevelse av film.

Barn och unga idag omges av oändliga mängder rörliga bilder. De konsumerar och producerar bilder och film i en omfattning som känns smått ofattbar för tidigare generationer. Då togs det högtidligt bilder vid viktiga tillfällen, bilder som framkallades kanske ett år senare, när filmrullen var full.

Idag kan vi se tvååringar filma sin vardag med mammas mobil och genast se resultatet. Eller själv klicka fram vilken film de vill se precis just då på tv-kanalernas play-funktioner. Eller själva spela huvudrollen i You tube- klipp som pappa och mamma har lagt ut. Det händer att klippen blir världssuccéer, även om de flesta av filmerna inte har lika skickliga regissörer och skådespelare som Guldbaggevinnaren Johannes Nyholms superhit Las Palmas förra året!

Men upplevelsen av att se en riktigt välgjord film på biograf tror jag fortfarande är - och kommer fortsätta att vara - en speciell upplevelse. Inte minst känslan av att besöka Göteborg Filmfestival och få tillgång till ett rikt och varierat utbud av filmer. Festivalen spelar en viktig roll för att vi ska få se filmer från hela världen, för att vi ska överraskas av nya perspektiv och historier. Därför är det klokt av festivalen att satsa på barn och unga i dag, så att publiken i den här salongen om tio-tjugo år kommer att vara lika entusiastisk och förväntansfull inför nya upplevelser som kvällens publik!

Men nu ska vi strax övergå till betydligt mindre barnvänliga upplevelser - festivalens invigningsfilmer, Dance Music Now och Avalon! Jag förklarar härmed den 35:e omgången av Göteborg Film Festival öppnad!