Drogpåverkade åskådare är legio i dag

Berusade och drogpåverkade fotbollsåskådare är tyvärr legio idag och självfallet en viktig orsak till våldsamheter och skadegörelse. För inte så länge sedan var fotboll en fest för hela familjen. Hur kommer det sig att Sveriges största idrott av många nu börjar förknippas med våld, hot och hat? Det skriver kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth.

- Det var hotfullt och otrevligt. Hatet har tagit över och man kan aldrig se något bra i ett annat lag. Det säger Richard Bouveng, som varit Hammarbysupporter i decennier, till SvD den 14 april 2011 efter matchen mellan Hammarby och Assyriska. Bara en dryg vecka senare uppstår kaos i inledningen av matchen mellan AIK och Syrianska. En domare attackeras och matchen avbryts.

För inte så länge sedan var fotboll en fest för hela familjen. Hur kommer det sig att Sveriges största idrott av många nu börjar förknippas med våld, hot och hat?

För mig, och för en majoritet av fotbollsentusiasterna, är det självklart att det inte bara ska vara glädjefyllt - utan också tryggt och säkert - att gå på matcherna. Tyvärr finns det grupper som aktivt saboterar fotbollsupplevelsen genom att bråka, förstöra och agera hotfullt.

De brott som sker i samband med idrottsarrangemang handlar inte bara om smällare, bengaliska eldar och slagsmål på läktare, utan även om ordningsstörningar runt omkring, som skadegörelse på bussar och tåg, närliggande restauranger och butiker.

Bråk och skadegörelse mellan olika supportergrupper behöver inte ens alltid vara kopplade till match eller ens speldag. Att träffas i en grusgrop och slåss kan ibland ge extra "kickar". Obegripligt för de flesta av oss andra som bara är intresserade av att se bra fotboll.

Berusade och drogpåverkade åskådare är tyvärr legio idag och självfallet en viktig orsak till våldsamheter och skadegörelse. Till det sorgliga kapitlet i denna historia kommer de hot som riktas mot exempelvis spelare, domare och andra funktionärer i klubbarna. Risken finns att såväl publiken som sponsorerna sviker.

Ska det behöva vara så här?

Nej, det anser inte vi och heller inte flertalet fotbollsälskare. Men det är många parter som har ansvar för att skapa en trygg och positiv miljö i samband med fotbollsmatcher.

För att stärka skyddet mot brottslighet inne och utanför idrottsarenor infördes den 1 juli 2005 lagen om tillträdesförbud vid idrottsarrangemang. Alliansregeringen har skärpt tillträdeslagen och införde samtidigt i ordningslagen straffsanktionerade förbud mot att inneha eller använda pyrotekniska varor, att obehörigen beträda en spelplan och att kasta in föremål på spelplanen.

Parallellt har vi också haft många möten med representanter för idrotten, polisen och andra engagerade parter för att kraftsamla mot våldet. Genom dessa gemensamma möten har det blivit möjligt att samordna aktiviteter och bygga upp tätare nätverk.

Nu har vi tagit nästa steg. I början av mars 2011 fattade regeringen beslut - efter önskemål framför allt från fotbollsklubbarna - att utse landshövding Per Unckel till nationell samordnare med uppgift att motverka idrottsrelaterat våld i samband med idrottsarrangemang.

Samordnaren ska under två års tid löpande lämna förslag på hur man kan förbättrad samverkan mellan myndigheter och organisationer på central, regional och lokal nivå, hur ansvarsfördelningen mellan berörda parter kan klarläggas, och undersöka hur informationsutbytet skulle kunna underlättas.

Jag är också supporter och gläds när mitt lag vinner - och sörjer när det förlorar. Det finns starka känslor i idrotten. Men våld, hot och skadegörelse hör inte hemma på arenorna, heller.

Vi är många som hoppas och verkar för att den nationella samordnarens arbete blir framgångsrikt och att samtliga berörda aktörer tar sitt ansvar, fullt ut. Alternativet vill jag inte ens tänka på.

/Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth