Landsbygdsministern besöker grönsaksodling på taken i New York

Den 31 oktober besökte Landsbygdsminister Eskil Erlandsson Gotham Greens som odlar både grönsaker och frukt på tak mitt i miljonstaden New York.
- Jag kan mycket väl tänka mig att det finns möjligheter till takodlingar i Stockholm, det skulle vara ett sätt att ytterligare förstärka Matlandet Sverige, säger Eskil Erlandsson.

Viraj Puri, Prins Daniel och Eskil Erlandsson.

Olding på tak i städer har växt fram i olika delar av världen, inte minst av klimatskäl, att sänka temperaturen och minska avrinning. Att integrera livsmedelsproduktion i staden ökar kunskapen om livsmedelskedjan, var maten kommer ifrån och hur den produceras.

- Närodlade råvaror som producerats med miljöhänsyn efterfrågas allt mer i de större städerna, det är en positiv utveckling för svenska bönder. Medvetna konsumenter väljer mat med hänsyn till miljö och djurskydd och med det har svenska bönder nått längre än de flesta, säger Eskil Erlandsson.

Färska råvaror året runt

Gotham Greens grundades 2008 av Viraj Puri och Eric Haley. Visionen var att starta en närbelägen odling som kunde erbjuda New Yorks kockar och handelsmän färska, högkvalitativa råvaror året runt till ett konkurrenskraftigt pris.

Gotham Greens började skörda i somras för första gången och växthuset i Greenpoint förväntas kunna producera över 80 ton grönsaker och frukt tillgängliga på ett antal utvalda marknader, butiker och restauranger i stan.

För att kunna leverera till lunchtid skördas grödorna tidigt på morgonen. Målet med Gotham Greens är att vara närproducerat, hållbart och så naturligt som möjligt. För att uppnå detta försöker man ständigt spara på jordens resurser, minimera användning av kemikalier, samt värna om arbetsmiljön för anställda.

- Jag kan mycket väl tänka mig att det finns möjligheter till takodlingar i Stockholm, det skulle vara ett sätt att ytterligare förstärka Matlandet Sverige och knyta samman landbygdens företagande och matproduktion med det urbana livet som allt fler lever i, säger Eskil Erlandsson.